torsdag 15. mars 2012

Mat-etikk og spisegleder...

Vi henger litt etter her på berget. De som har vært en del i Tyskland eller Danmark for eksempel vet at det å få tak i gode, økologiske matvarer er langt lettere der enn det det så langt har vært her hjemme hos oss. Mange har vel ikke en gang sett behovet. 

Jeg moret meg lenge over en replikk i Dagbladet der en leser skrev noe sånt i en kommentar: «Her i Norge kjører vi Mercedes til Rema 1000 – mens folk i Frankrike sykler til den lokale delikatessebutikken»...
Ikke akkurat en Michelin-stjerne verdig, men hjemmelaget - og kortreist :)
Men nå vil det kanskje snart begynne å skje noe med innstillingen til mat og råvarer her i landet også. Det gir håp når en restaurant på østkanten i Oslo går fra 0 til 2 stjerner i Michelin-guiden. Og at det i tillegg er en restaurant som satser på lokale delikatesser - og økologiske råvarer!

Restaurantsjefen på Maaemo blir i denne forbindelsen nærmest et godt forbilde - og har muligens noe viktig å lære oss "vanlige folk" i Norge:
- Nordmenn kan absolutt bli flinkere til å bruke norske råvarer. Jeg syns det er rart hvordan folk kaller maten sin kortreist bare de har kjøpt den i butikken. Det meste av norsk matvareproduksjon er gjennomindustrialisert, sier Maaemos danske kjøkkensjef Esben Holmboe Bang til Dagbladet.
- Nå må folk åpne øynene for norske råvarer, fortsetter Holmboe Berg.
Restauranten har satt seg et hårete mål om å servere kortreist mat som ikke har blitt hentet lenger unna enn ti mil. Spennende!

Samme uke inviterer Framtiden i våre hender til frokostdebatt om matvareproduksjon, norsk kosthold, landbrukspolitikk og etikk på hotell Continetal mandag 26 mars.
De reiser igjen spørsmålet om vi er villige til å spise mindre biff og bacon for klimaets skyld - og påpeker det faktum at kjøtt og animalske produkter står for 18 prosent av verdens klimagassutslipp (som er mer enn all transport tilsammen).
På tross av dette ønsker regjeringen fortsatt å øke kjøttproduksjonen i Norge (for å møte etterspørselen blant annet fra lavkarbotrenden)...
Hva mener Senterpartiet, Bondelaget, dyrevernerne og forskeren? spør Framtiden i våre hender - og innbyr altså til debatt.

Jeg synes det er bra med debatt. Jeg spiser ikke mye kjøtt - og kan godt klare meg med lite av både det ene og andre... Men jeg vil helst nyte skikkelige råvarer - og være litt kreativ når jeg først skal lage noe ekstra. For å ta det helt ned på "mikro-nivå" så har jeg hatt MYE glede av mine egne, selvplukkede delikatesser fra skogen. Håndplukket sopp med rotgrønnsaker i hovedretten - og blåbær til dessert for eksempel... Kortreist, sunt og  herlig :)

8 kommentarer:

  1. Jaja, nå er jo Tyskland samtidig landet hvor jeg har sett de verste matvarene også. I butikkene bugner det med fishy ingredienser.

    SvarSlett
    Svar
    1. hehe... det har du sikkert rett i - mange valgmuligheter kan jo også gi utslag i mye grums også... ;)

      Slett
  2. Jeg vil ha både kjøtt og fisk, kjøtt er proteinrik mat, musklene mine treng proteiner! Så det bor ingen skapvegetarianer i meg. Men jeg er nå på avvenningskur fra halvfabrikata, lage mat fra grunnen sjøl, og det er jo så moro! Skal ha heimelaga kjøttkaker i dag med heimelaga brunsaus, der har jeg altså klipt opp min siste pose med torosaus, slutt på det tullet der! :-))

    SvarSlett
    Svar
    1. Jeg spiser både kjøtt og fisk og alt mulig jeg og! Men jeg er veldig glad i vegetariske alternativer ofte - og i enda større posjoner enn før :D hjemmelaget og fra bunnen er selvsagt! - poser er både kjedelig og unødvendig, egentlig ;)

      Slett
  3. Kommer nok til å orientere meg litt meir i vegetarisk retning, meir bruk av grønnsaker. Og kjøttkakene ble så goe at, matfløte, brødrasp...Nam!

    SvarSlett
  4. Synes det er flott at flere folk blir bevisste på at det faktisk går ann å spise en elelr flere kjøttfrie middager i uka. Da sparer vi både dyr og miljø. :) Økologisk er jeg derimot litt skeptisk til. Og de går uansett ikke i et studentbudsjett.

    SvarSlett
    Svar
    1. ...Jeg tror også økologisk kan være mye "forskjellig" - men har hatt noen matopplevelser i land som ikke er så "utviklet" som oss - min erfaring med å frukt, grønsaker og til og med kjøtt i land som ikke "presser" fram produktene slik vi gjør det er at jeg blir minnet om smaker jeg nesten hadde glemt! Eple smaker eple, tomat smaker tomat, gulrot smaker gulrot - og kylling - jeg hadde nesten glemt at kjøtt hadde smak! Så det må være noe "muffens" som skjer her...

      Slett