lørdag 10. november 2012

Verden går videre... men hvor?

Mitt liv er slett ikke så annerledes enn før jeg hadde et "buy nothing year" i 2011. Jeg har lært en del om hva jeg trenger for å ha det bra - og jeg har fått med meg en del erfaring som helt sikkert vil påvirke livet mitt videre... Alt i alt er nok likevel hverdagen min ganske sammenlignbar med hverdagen til de fleste her på berget...
Selv om det ser mørkt ut mange ganger
har jeg fortsatt tro på mulighetene for en rettferdig verden -
men det krever at vi som er mette bruker energien
til å tenke på flere enn bare oss selv!
Men: Jeg har ikke shopping som hobby... Jeg går fortsatt ikke ut og handler uten å tenke... Jeg pusser ikke opp for moro skyld - og kaster aldri ting som er fullt brukbare... Jeg er fortsatt fornøyd med mormors sukkerkopp og oldemors glass-skap... Jeg spiser fortatt opp maten min - og forsøker å bruke restene av det meste... Jeg har jo arvet både antikviteter og egenskaper fra mine formødre - som også levde et rimelig greit liv her i Norge.
Og det er jo et stikkord. Norge - den mest privilegerte grønne gren i nord...
Fortsatt tror jeg at mye kan gjøres nedenfra - som forbruker - som medmenneske - og med håp for framtida! Fordi jeg ser at det jeg har vist praksis, hevdet og snakket om i noen år nå snappes opp av andre, gir inspirasjon - og lever videre i andre fora!

I ett år levde jeg helt uten å kjøpe en eneste luksusvare. Jeg trengte ikke nye klær, pynteting eller hudpleieprodukter! Jeg levde på det jeg hadde, spiste opp maten min, gikk tur i skogen  - OG HADDE DET VELDIG BRA!
Det gledet meg at jeg ikke trengte nye ting for å leve et godt liv, jeg fikk god oversikt over det jeg hadde - og jeg fikk fikset og reparert på de verdiene jeg tross alt omgir meg med...

Det er et faktum at det fødes for mange mennesker i verden til at alle kan leve med den standard vi har i Norge i dag. Men det er også et faktum at vi - de rikeste - faktisk har MYE MER  enn det vi virkelig trenger! SÅ: Hvis alle vi reduserer forbruket vårt med ca 30 prosent - og deler med de som ikke har like mye (samtidig som vi slutter og kaste mat og spiser litt mindre kjøtt) så kan i teorien alle som lever i alle land ha det like godt!
Ja, jeg vet at det er mange andre faktorer ute og går her; makt, penger, krig og fødselstall...

Men jeg tror faktisk at det er mulig å utvikle seg videre fra å være et hamstremenneske til å bli et tenkende menneske som er mer opptatt av hvordan jeg har det med meg selv - og med de jeg er glad i - enn det å kunne vise fram til andre hva jeg har råd til å kjøpe...
Jeg tror vi fortsatt er på et trinn i utviklingen der mange ennå ikke har innsett at det å ødelegge naturen og ta maten ut av munnen på andre mennesker bare er å skyte seg selv i foten. Men jeg har tro på at mennesket virkelig er på vei i riktig retning - og at det faktisk er håp for oss!

Det gleder meg at flere stopper opp og tenker de samme tankene som meg. Det å motivere andre er en viktig del av et slikt prosjekt! Les denne bloggen og bli inspirert: www.stopshop201335 kommentarer:

 1. elsker, elsker, elsker bloggen din. Må innrømme det er en stund siden jeg var innom sist, for har hatt litt bloggpause en stund, men- back og var så glad for å finne deg igjen i dag. Du inspirerer meg veldig. Skal fatktisk ha en sånn måned nå. OG lager desember over til noe annet, ikke helt klar på hva eller hvordan enda, men har en gryende plan:) Takk for at du er der og deler tankene dine. Viktige, viktige tanker som får resten av oss til å tenke!!! keep up the good work!:)legger deg deff. til på verdt å lese lista mi:) g ó helg

  r

  SvarSlett
  Svar
  1. Og takk selv! Glad for å kunne være positivt bidrag... Ja; God helg! :)

   Slett
 2. :) har skrivi om deg på bloggen min:)
  http://thegrandproject.blogspot.no/2012/11/day-200-project-simplify-it.html

  SvarSlett
 3. Det var hyggelig! Som ringer i vann sprer alle vi som tenker slik dette nyttige budskap videre utover og utover !!! :))

  SvarSlett
 4. Jeg er både "flink til" og glad i å shoppe, men har merket en endring det siste året. Jeg har blitt mer bevisst hva jeg trenger, og det jeg har shoppet har i stort sett vært relatert til kreative aktiviteter.
  Fikk en Aha opplevelse når husbonden og jeg var innom det nye Strømmen storsenteret med over 200 nye butikker. Kom tomhendt hjem, hvor kjente at dette ble helt feil. Og det for en som tidligere hadde svart belte i nettopp shopping! Det er med andre ord håp for oss alle.

  SvarSlett
 5. Tanken er god ;o)men særlig optimist til folks holdninger og mål er jeg ikke. Så tilfeldigvis på "Ettermiddagen" på TV" sist uke der dette temaet ble presentert. Og både programledere og noen av de som snakket syntes det var helt utrolig at man kunne la være å shoppe i ett år!! (Altså klær, sko og tilbehør..), og det kunne de UMULIG klare.. Det var ikke mange positive signaler å spore der. Vanskelighetsgraden er vel ikke så veldig stor, det er vel snakk om vilje? Alle kan klare det hvis de virkelig vil, men vil de, egentlig? Vi har over år valgt bort unødige ting, og det blir en livsstil til slutt, men da må du ville det selv. Vi kjøper kvalitet og ikke kvantitet her i huset. Krysser fingrene for at flere slutter med impulskjøp, og heller tenker seg om. (Og takk og lov at all mote kommer tilbake, da er det bare å grave lengre inn i skalet..) Klem

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja:.. det er et skarpt skille mellom de som vil og de dom absolutt IKKE vil redusere innkjøpene sine! Men jeg føler at det er noe i gjære... Vanskelig når man først har bestemt seg har du rett i at det ikke er; vi har nok å ta av ! :)) God uke !

   Slett
 6. Hei Siri! Vil bare takke deg for en flott blogg! Jeg har selv gradvis solgt og gitt bort mye av mine eiendeler, samtidig som jeg har redusert forbruk betraktelig. Har solgt bilen og går eller sykler smilende dit jeg skal. Jobber fortsatt med å redusere stress og forenkle mitt liv, og din blogg er flott inspirasjon. Har fulgt med på flere utenlandske "simple living"-blogger, og ble veldig glad når jeg oppdaget din blogg. Stor takk fra Hedvig

  SvarSlett
  Svar
  1. Så hyggelig :) jeg ble jo ferdig med mitt hovedprosjekt for snart et år siden og trives med mitt enkle liv :)Og som du ser hender det jo at jeg skriver litt fortsatt...
   Hilsen Siri

   Slett
 7. Hei...Så utrolig kjekt med et innlegg fra deg igjen :-) Jeg har forsøkt å redusere forbruket mitt/vårt i flere måneder nå....med varierende resultat.. Men etter å ha kommet hjem med et skjerf til en pris eg ikke engang kan nevne :-P..så ble det helt stopp. Jeg ble rett og slett kvalm over hva eg holdt på med. Så endelig er eg inne på rett vei!! Er litt stolt over meg selv. Så når julebordsesongen nå starter, så blir det shopping i eget klesskap på meg:-) Og det er utrolig avslappende å tenke på. Og hver gang eg får lyst til å kjøpe noe...så tenker eg..har eg egentlig bruk for dette? Og det har eg sjelden... ;-).Siden jeg er hjemme i påvente av en omskolering så er jeg til og med begynt å lage julegaver..Har ikke gjort det på mange år og hadde glemt hvor kjekt det er:-)
  Takk for din insprasjon!!

  Hlsen Inger

  SvarSlett
  Svar
  1. Så bra! Og jeg legger merke til at det er en del fokus på dette i media for tiden.. skal linke til en artikkelnom alle tekstilene som blir dumpet for tida.. OG: berget øker jevntvog trutt.. så vi må bare fortsette å fokusere! Takk for støtten og kos deg i gode, gamle klær ;)) Hilsen Siri

   Slett
 8. http://www.osloby.no/shopping/Dumper-nye-klar-rett-til-Fretex-7044741.htm

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei igjen..og takk for svar :-) Jeg kommer ikke inn via linken til artikkelen du nevnte. Jeg har forsøkt via hjemmesiden til osloby også, men finner den ikke der...
   Ellers gikk jeg på julebord i virkelig gode gamle klær..som jeg fant på loftet hos mine foreldre. Fantastisk 60-talls kjole. Og hvilke andre skatter... :-))) Så her blir det mye og gratis "shopping" fremover. Kjolen ble opptakten til en ganske engasjert diskusjon rundt vårt bord...og flere har kjent på dette med at vi handler selv om vi egentlig har alt vi trenger. Så mange er begynt å stoppe opp og tenke...og det er håp har jeg tro på:-)
   Hilsen Inger :-)

   Slett
 9. Du har noen fantastiske tanker om livet! Og jeg må bare bøye meg i støvet - og samtidig takke deg for at du deler. All respekt!
  jeg tror vi alle hadde hatt godt av å leve slik du har gjort et helt år. Materialismen kan være skummel.
  Selv, etter å ha bodd i andre land(les:også fattige land), har jeg fått et helt nytt perspektiv på rikdom. Rikdom for meg er familie, venner, kjærligheten...Det kan ikke måles i penger.

  Og du - tusen takk for din fine kommentar hos meg, det satt jeg stor pris på.
  Ønsker deg en nydelig, ny uke. klem

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk til deg og ;) Og fortsatt fin uke! Hilsen Siri

   Slett
 10. Jeg har referert til"En dame på gmn", og det er deg... Tenk om jeg hadde klart dette. jeg kan ikke si at jeg skal, men jeg vil forsøke. Du er kjempe flink, og en motivasjon for meg.Det har jammen gått for langt med dette kjøpe tullet!!! Takk.

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk :) Hiv deg på damene i stopshop2013 som ikke skal handle i hele 2013, da vel " ;) lykke til :))

   Slett
 11. Takk for nye innlegg. Og jeg synes du kler en litt krassere tone! For det er egentlig veldig enkelt; lev enklere. Du har jo virkelig gjort det, og takk for alle gode tips om hvordan gjøre det.

  Deler med jevne mellomrom bloggen din både på min egen blogg og FB; fortsett å skriv! Du skriver så godt; tydelig og velformulert. Det er godt å lese innleggene dine; og du gir samtidig rom for ettertanke.

  SvarSlett
 12. Takk! Jeg føler jo at jeg har sagt det meste og at det året jeg bestemte meg - og gjennonførte uten problemer - igrunnen taler for seg selv. De innleggene som eventuelt kommer nå blir bare "bonus" ;) Men takk for støtten ! :))

  SvarSlett
 13. Hei!
  Ønsker deg en riktig god jul! --og et godt år i 2013! Takk for all den flotte inspirasjonen du har kommet med gjennom bloggen din!
  Nyttårsønske fra meg: at du fortsetter med de flotte, inspirerende og tankevekkende blogginleggene dine ;-)

  Julehilsen fra MA

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for det... Jeg skal skrive meg det på minnet og tenke nøye igjennom saken..;) Godt mulig jeg starter opp igjen med å skrive senere! God Jul uansett - og et Godt og optimistisk 2013 :)!

   Slett
 14. Hei!! Slutter meg til nyttårsønsket over her. Men koser meg med bloggen din fortsatt...til tross for få nye innlegg (har selvfølgelig forståelse for avgjørelsen din).Du er så inspirerende!! Ønsker deg en fortsatt fin jul og et godt nyttår!
  Hilsen fra Inger:-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk, Inger - og det samme til deg! Hilsen Siri :D

   Slett
 15. Spot on with this write-up, I really think this site needs a lot more attention.

  I'll probably be returning to read through more, thanks for the info!
  Feel free to visit my website manchester united transfer news january 2013

  SvarSlett
 16. This is a topic that's near to my heart... Many thanks! Where are your contact details though?
  My webpage comprar perfume

  SvarSlett
 17. Hi! Quick question that's completely off topic. Do you know how to make your site mobile friendly? My site looks weird when browsing from my apple iphone. I'm trying to find a theme or plugin that might be able to
  resolve this issue. If you have any recommendations, please share.
  Cheers!

  Here is my webpage wiki.aru.ac.th

  SvarSlett
 18. It is in point of fact a nice and helpful piece of information.

  I am glad that you simply shared this useful info with us.

  Please stay us informed like this. Thank you for sharing.


  Feel free to visit my web page; online dating website

  SvarSlett
 19. Thank you for all your valuable work on this site. My mom loves making time for
  investigation and it is easy to understand why. I learn all of the dynamic method you make both interesting and useful information on
  this web site and even inspire participation from other people on the idea
  so my daughter is undoubtedly learning so much.

  Enjoy the remaining portion of the new year. You're performing a great job.

  Feel free to visit my page - cyber sex

  SvarSlett
 20. You could certainly see your skills within the work you write.
  The arena hopes for even more passionate writers such as you who
  are not afraid to mention how they believe. All the time go
  after your heart.

  Feel free to visit my blog: facebook sex

  SvarSlett
 21. Hello there, You've done a fantastic job. I will certainly digg it and personally recommend to my friends. I am sure they'll
  be benefited from this web site.

  Also visit my weblog; facebook for sex

  SvarSlett
 22. Liker dette innlegget veldig godt!! Har så sansen for det du skriver!! Legger meg som følger og kommer innom igjen!!
  Fin ny uke til deg!!
  klem Siri

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk!!! Men: har jo avsluttet denne bloggen - men startet opp med en ny litt på siden... men uansett: gjennomsnittskvinnen.blogspot.no hvis du er interessert... :) Hilsen Siri

   Slett
  2. gjennomsnittskvinnen.blogspot.com
   , selvsagt ;)
   Siri

   Slett