søndag 1. juli 2012

Åtte gjennomtenkte økosofiske punkter:

For meg er det egentlig mystisk at det fortsatt er så mange som er så innmari opptatt av ting istedet for å stoppe opp å kjenne etter hva det egentlig er som gjør dem lykkelige. Hvis flere hadde brukt litt mindre tid og penger bare på å skaffe seg mer - kunne vi faktisk klart å snu denne skuta sammen!
Jeg kan ikke forstå annet enn at vi alle har like mye ansvar for å ta vare på dette!
For dem som trenger litt harde fakta for å forstå har man jo artikler som denne her...
http://www.vg.no/nyheter/utenriks/artikkel.php?artid=10058021

Selv liker jeg bedre en positiv tilnærming. Jeg liker konstruktive tanker og handlinger som virkelig gjør at vi gradvis få en sunnere verden. Arne Næss kalte dette økosofi:

"En økosofi er et helhetssyn som til dels er inspirert av arbeidet for å løse den økologiske krisen. Økosofi dreier seg altså om klokskap og visdom i forhold til vårt livsgrunnlag på jorden . Økologi som vitenskap sier ikke hva vi skal, bør eller må gjøre. Derfor har ikke økosofi bare økologiske premisser. Økologien former prøvbare hypoteser om hva som faktisk skjer med livets rikdom og mangfold på vår vidunderlige planet.. Men den sier ikke at planen er vidunderlig, tvert i mot er det vitenskaplig mer interessant å se nye, eiendommelige endringer enn å utforske stabile forhold.

Det som nå skal til, er ikke i første rekke å få inn enda flere data, for eksempel om en eventuell klimaendring skapt på grunn av menneskelig virksomhet, men å ta mye mer på alvor normen " bedre føre var enn etter snar". Å spørre om bevis for at slike endringer vil skje, røper en uholdbar oppfatning av hva data og teori kan levere oss. Det vi trenger er sterkere fokus på klokskap og visdom. Da kan vi handle nå - og det er det vi trenger - ikke unnskyldninger for å utsette våre tiltak!

Siden "økosofi" er et fremmedord, er det lett å forutse at ikke alle som er opptatt av sitt positive forhold til fri natur, kan ha en økosofi. Men det dreier seg egentlig bare om et helhetssyn, et syn som er mer enn et perspektiv på detaljer."

Sammen med sin venn Georg Sessions formulerte Arne Næss i 1984 åtte punkter som er ment å uttrykke det som er karakteristisk for dypøkologien på et abstrakt og generelt plan:

1. Ethvert levende vesen har egenverdi.


2. Livets mangfold og rikdom har verdi i seg selv.


3. Mennesket har ikke rett til å redusere dette mangfoldet og denne rikdommen uten å tilfredsstille vitale behov.


4. Det ville vært bedre for menneskene om de var færre, og meget bedre for andre levende vesener.


5. I dag er størrelsen og arten av menneskenes inngrep i økosystemet ikke bærekraftig, og mangelen på bærekraft øker.


6. Avgjørende bedringer krever betydelige endringer: økonomisk, teknologisk og ideologisk.


7. Den ideologiske endringen vil i vesentlig grad bestå i søken etter livskvalitet snarere enn økt levestandard.


8. De som aksepterer de foregående punktene, har ansvar for å forsøke å bidra direkte eller indirekte til å virkeliggjøre nødvendige endringer.

4 kommentarer:

  1. Hei Siri, ikkje lett dette. Kjenner eg blir uroleg av å lese dommedagsprofetiar som dei i VG...
    Trur det er rett at vi har eit stort problem med at for mange ikkje bryr seg. På den andre sida har du dei millionane som har levd i fattigdom til no og som endeleg har sjansen til og veldig gjerne vil ha MEIR. Eg forstår og unnar dei det. Så er det alle vi som har for mykje og irriterer oss over rotet, alle kvadratmetrane vi må vaske osv. Det er flaut å ha slike problem i ei verd der fleirtalet har for lite. Som FIVH seier i artikkelen, er nok ein del av løysinga at vi rikingane skjerpar oss, et opp maten vår og ynskjer oss meir av livet og mindre av tinga. Får håpe det + store politiske vedtak kan vere nok til å redde den vakre jorda vår...

    SvarSlett
    Svar
    1. Helt enig i det du skriver.. hvis vi bare reduserer omtrent slik jeg har gjort -skal det være gode muligheter for oss alle... for vi blir ikke mer lykkelig jo mer vi eier.. nesten tvert imot!!! Hilsen Siri:-)

      Slett
  2. Hei Siri!

    Det du skriver er så tankevekkende... Det hele føles veldig stort, og jeg tror det er lettere for oss å ikke forholde oss til urettferdighet, enn å faktisk gjøre det. Vi må kanskje finne en motivasjon som kommer innenfra, for å klare å snu utviklingen?

    Jeg og tre andre psykologistudenter har startet med et eget bloggprosjekt, som handler om nettopp dette. Uten tvil også inspirert av din blogg! Om du har litt tid til overs kan du lese den her: www.tilstedebergen.wordpress.com

    Hilsen Miriam :-)

    SvarSlett
  3. Wow! Så flott og så spennende! Jeg skal sjekke ut deres blogg, så klart! Masse hilsener fra Siri

    SvarSlett