Bånn appetitt!
Already in October 2010 I decided to try a “buy-nothing-year”. The task was only to buy “whats necessary” for a year – and maybe the rest of my life. I also wanted to “simplify my life”, “declutter my mind and my house”... Do more of the things actually important to me – and less of the things I don't appreciate...
mandag 10. oktober 2011
Ferdigmatforgiftning???
Etter en uke med et meget avslappet forhold til det som ble servert meg følte jeg meg rett og slett forgiftet! Jeg hadde vondt i leddene, svettet, fikk vondt i hodet - og kjente til og med smerter i nyrene da jeg la meg i går! Så i dag er jeg enda mer glad i den vanlige hjemmelagede - og tydeligvis ganske så sunne hverdagsmaten min :)
Hundre år gammel oppdagelse. Flerumettet plantefett omformes til fast, herdet plantefett ved oppvarming sammen med hydrogen og finmalte partikler av nikkel. I prosessen får fettet nye fysiske og kjemiske egenskaper.
Margarinene våre var fulle av herdet hval- og sildeolje med mye transfett. I dag regner man at den høye økningen av hjerteinfarkt i etterkrigsårene hadde sammenheng blant annet med øket forbruk av slike harde margariner.
Mistanken mot transfettets farer ble først luftet på 1970-tallet, men det tok lang tid før forskerne fikk gjennomslag. I boken "Hold deg frisk med riktig kosthold" beskriver professor Walter Willett transfett som spesielt bekymringsfullt. I en omfattende studie påviser han at kombinasjonen mye transfett og lite flerumettet fett øker risikoen for hjertesykdom med 70 prosent i forhold til et kosthold med lite transfett og mye flerumettet fett.
Transfett øker blodets LDL-kolesterol (det dårlige) og senker det gunstige HDL-kolesterolet. Triglyceridnivået i blodet øker også. Transfett øker dessuten kroppens produksjon av proinflammatoriske faktorer som bl.a. kan forsterke mikrobetennelser i blodåreveggen og dermed utvikling av hjerte- og karsykdommer. (Professor Berit Johansen)
Bånn appetitt!
Bånn appetitt!
Abonner på:
Legg inn kommentarer (Atom)
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar