fredag 7. september 2012

Nyttige tenketanker...

Jeg nevnte for en stund siden at jeg er blitt flinkere til å sende vekk dumme tanker - sånn at jeg får sove, slappe av og bekymre meg mindre. Jeg lovet da å skrive mer detaljert resept til andre som trenger øve litt mer på slikt...

Jeg må presisere at dette jo er en slags meditasjons-teknikker som sikkert krever litt konsentrasjon i utgangspunktet. Da vil jeg anbefale noen av de metodene jeg har skrevet om før - eller at du melder deg på kurs, kjøper en CD eller laster ned guidet meditasjon fra nett.

Jeg må også si at slike teknikker for meg fungerer for irriterende tanker, irrasjonelle tanker - og ting man ikke skal behøve å tenke på! Akutt sorg og reelle problemer må man rett og slett bare være i, komme seg ut av ved å ha noen å snakke med - og bruke tida for å komme seg igjennom.

Når det gjelder viktige tanker som kommer i tide - og særlig i utide - vil jeg anbefale penn og papir på nattbordet. Mangt slipper taket når du vet du har skrevet det ned!

Jeg har tre tanketeknikker som har fungert for meg i forskjellige faser - og de to første har jeg også lært bort til barn. De er slik:

1. Tenk deg at du er på en deilig strand der bølgene slår mot land. Legg merke til den langsomme rytmen hvor vannet skyller sakte opp over sanden - og deretter langsomt trekker seg ut igjen til det store havet. Se på den store sandstranden der bølgene har trukket seg tilbake og tenk deg at du tar en pinne og skriver det du ikke vil tenke på ned i sanden. La deretter bølgene skylle over skriften, viske den ut - og ta med seg det du ikke vil ha til havs. Dette kan du gjøre gang etter gang med nye ord og nye tanker til du til slutt føler det ikke er mer å skrive ned. Ofte vil jeg være helt avslappet eller ha sovnet før jeg er klar over at jeg er ferdig...

2. Har du et skremmende "bilde" på netthinnen - noe du har lest, sett eller synes er skummelt å tenke på - kan du sette det i en ramme og henge det midt på en stor vegg i tankene dine! Legg merke til at bildet faktisk bare henger der og ikke har noe med deg og gjøre. Se at det faktisk er helt flatt - og ganske lite! Deretter fyller du veggen rundt med nye, fine bilder av ting du liker å tenke på: Jeg begynner ofte rett over det stygge bildet med et stort, nydelig bilde av dem jeg er glad i... Og deretter "henger jeg opp" bilde etter bilde tett i tett rundt det stygge bildet (jeg fyller opp med klokka). Disse bildene er lyse, store og er fylt av gode hendelser, folk - og ting jeg gleder meg til. Det stygge bildet glemmer jeg helt - det blir diffust, lite og "fader" bort av seg selv. Etter at jeg har "hengt opp alle de fine bildene" velger jeg hvilket av dem jeg har mest lyst til "å gå inn i" til slutt...  Som regel er jeg også sovnet før jeg er ferdig med denne øvelsen...

3. Nå som jeg har holdt på med dette en stund kan jeg som regel bare tenke meg at jeg putter dumme tanker ned i en boks som jeg spikrer igjen - for deretter å sende den ut gjennom taket, opp i himmelen, over huset mitt - og ut i verdensrommet!
Ofte holder det nå bare for meg å tenke "det der behøver jeg faktisk ikke tenke på" - og dermed visualiserer jeg en tankeboble over hodet mitt der jeg ligger i senga. Så ser jeg for meg at boblen blir grå, løser seg opp - og forsvinner ut i natten. Og dermed sover jeg godt.

God natt! ;)

15 kommentarer:

 1. Dette var bra, har lyst å prøve denne teknikken. I en periode har jeg slitt med å få sove, både med å sovne inn og med at jeg våkna flere ganger om natta. Jeg vet at dette skyldtes bekymringer. I forrige uke reiste jeg bort - utenlands - noen dager. Jeg hadde noen flotte dager, fulle av uttrykk. Hadde så mye å tenke på at bekymringene ble lagt til side. Jeg sov nok ikke så godt om natta der heller, men etter at jeg kom heim igjen har jeg sovet mye bedre.

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk... søvn er jo noe som kommer og går litt.. og det er nok lurt å gire ned en stund før leggetid.. Hørte nylig på en foreleser som sa at det ikke er rart om mange sliter m søvn idag - når 80 prosent av befolkningen avslutter dagen foran en diger skjerm av lys! Han anbefalte også solbriller når vi går på badet for å ta "kveldspussen" fordi lys trigger "våkenhormonene" ;) God kveld!

   Slett
 2. Takk for at du igjen kommer med kloke ord og tips. Fine teknikker som jeg skal prøve.

  SvarSlett
 3. mange kloke ord, det går an å gjøre noe med negative tanker og følelser,det kan jeg skrive under på. Det tar tid, men det går absolutt å få til. God helg Siri :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja det er mulig! :)) Takk og riktig god helg til deg og!!! :D

   Slett
 4. Så sant som det er sagt:-) Bekymringer, tristhet og negative tanker stammer ofte fra at vi er travelt opptatt med å tenke på alt det vi ikke ønsker. Hva med i stedet å fokusere på det vi ønsker? Hvis det er sånn at vi blir det vi tenker på, kan det være lurt å velge sine tanker med omhu. Mellom stimuli og respons er det et rom. Det rommet står vi fritt til å fylle med hva vi vil. Dermed kan vi velge vår respons, uten å være bundet av stimuli. Det krever et valg, men det er et valg du har fullstendig herredømme over. Du må bare benytte deg av valget.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, ikke sant... og OM det bare er innbildning som gjør at vi som tenker sånn har det bedre...ja: Hva så ???! :D

   Slett
 5. Hei! Ja, dette var fint og nyttig. Jeg brukte noe av det samme på eldste sønnen da han var yngre og urolig om kvelden. Mange tanker raste rundt i hodet hans, og søvnen ville ikke komme. Vi hadde faktisk en boks med lokk som vi "fanget" tankene i, skrudde hardt til, og så ble de tatt ut av rommet og sluppet ut i nattemørket. Mulig det er ukorrekt og tullete, men det virket faktisk! Ha en fin helg!

  SvarSlett
  Svar
  1. Hørtes veldig konstruktivt og bra ut på meg! ;D Ha en god uke også ! Hilsen Siri

   Slett
 6. Takk for nyttige råd som jeg skal prøve ut. Vennlig hilsen Anna L

  SvarSlett
 7. Appreciating the dedication you put into your
  site and in depth information you offer. It's good to come across a blog every once in a while that isn't the same outdated rehashed material.
  Great read! I've saved your site and I'm adding your RSS
  feeds to my Google account.
  Look into my web page ... Joshua

  SvarSlett
 8. Bra:-) Teknikkene dine dreier seg jo om å kontrollere sine egen tanker, og det blir ofte enklere å gjøre det når man setter det inn i en egen metodikk. Teknikkene kan ikke bare brukes til å fjerne uønskete tanker, men også til å holde fokus på det som er viktig. Et hvert mål man setter seg i livet har sitt utspring som et mentalt bilde, og ved å holde fast på det bildet, settes kroppen i en vibrasjon som harmonerer med det bildet. Sånn oppnås alle mål:-)
  Meditasjon fungerer fint til å bli kvitt uønskete tanker. Fysisk trening og sex har ofte også samme virkning:-)

  SvarSlett