søndag 23. september 2012

En ubehagelig sannhet!

Hørte på verdibørsen på radio i dag - og ble minnet på en av hovedgrunnene til at jeg startet med denne bloggen i sin tid. Jeg er stadig forundret over hvor begrensede vi mennesker er når det gjelder å fatte vår egen situasjon!
Pol-isen smelter - og hvor mye bryr vi oss egentlig...?
Forskerne vet mye om hvordan vi rett og slett ødelegger og trenerer vår egen framtid - uten at det ser ut til at vi har evner til verken å forstå eller stanse de dramatiske konsekvensene av det livet vi lever!

Vi er rett og slett så programmerte til å vise oss fram, hamstre og samle at vi ikke klarer å stoppe - selv om vi vet at det går til helvete!

Biologene kaller det en blanding av "seksuell seleksjon" (den genetiske trangen til å pynte seg fordi vi først og fremst er "programmert" for formering uten tanke på morgendagen) godt iblandet en generell "vare-fetisjisme" som kapitalismen har koblet seg på og utnytter til minste trevl. Dette at markedskreftene faktisk utnytter en slags defekt i hjernen vår (som gjør at vi hele tiden skaffer oss flere ting uten å bry oss videre om at vi egentlig ikke har behov for mer - og at vi på den måten bruker opp allerede knappe ressurser) er kanskje enda mer betenkelig - fordi dette faktisk er politikk og krefter satt i system! I tillegg kommer en allmenn avmakt: Alle andre gjør det, det er allerede for sent...Og maktesløse "hvis ikke vi kjøper, bruker, spiser, kaster det - så kommer noen andre til å gjøre det"-tanker...

Jeg undrer meg sammen med forskerne på radio som spurte seg selv: Hva gikk egentlig igjennom hodet på den personen som faktisk sto der en vakker dag og hugget ned det aller, aller siste treet på Påskeøya... Vi er på samme måte i ferd med å bruke opp blant annet de siste oljeressursene i verden... Og det vi bruker disse dråpene til er å varme opp kloden enda mer slik at havene stiger videre og klimaet endres i et forrykende tempo. Vi er i ferd med å bli en katastrofe for oss selv - en utdøende rase på linje med dinosaurene - og vi reflekterer forbausende lite over det! 

At vi faktisk har i oss en selvødeleggende kraft... Og at vi holder på i samme takt (selv om vi daglig får nyheter blant annet om dramatisk is-smelting på nordpolen - og om stadig større mangel på drikkevann for eksempel!)... Det er for meg et mysterium !

Dette var ikke et behagelig innlegg!
Men jeg synes det er verd å bruke litt energi på!
Kanskje kan flere av oss forsøke å bli bevisst på disse våre dårligste egenskaper - og motarbeide dem -slik at vi kan leve bedre, lenger og lykkeligere sammen!?

17 kommentarer:

 1. Fikk ikke med meg programmet du nevner, men det du skriver gir så absolutt mening. Og det skremmer meg, for jeg er et nyttig offer for disse kreftene selv. Jeg liker å kle meg pent, men jeg innser at klesskapets innhold godt kunne vært halvert...

  SvarSlett
  Svar
  1. Det ER skremmende - fordi dette tydeligvis ligger i biologien vår! Jeg tror at bevisstgjøring på dette kan hjelpe oss til å kjempe mer aktivt imot! Og det er helt klart at dette ikke minst gjelder meg selv!

   Slett
 2. Minimalisme dreier seg ikke om å være sparsommelig (selv om det ofte innebærer det også), men det har et større perspektiv. Det dreier seg om å eliminere det som er uvesentlig for å kunne frigjøre ressurser til å fokusere på det som er viktig. Det innebærer som regel at man reduserer f.eks shopping. Man får bedre tid til å gjøre andre ting, man kan leve med mindre penger (= jobbe mindre f.eks), og man er ikke lenger opptatt av ytre ting. Den miljømessige gevinsten er imidlertid ikke å se bort fra.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja ! Og jeg forstår aldri det der med at folk jobber og jobber for å skaffe seg ting som de omtrent aldri får tid til å sette seg ned og nyte! Mer fritid - og jobb til alle - er en flott kombinasjon... Særlig om folk klarer å nyte fritida på enkelt vis i naturen nær seg! Vinn-vinn! Enig ! :)

   Slett
 3. Vel, gitt at mer fritid og turer i skogen er noe som folk definerer som det som er viktig da. Hvis det er viktig for folk å ha den siste iPhonen - som jo er mye bedre enn den forrige, men helt ubrukelig i forhold til den neste - så må de jo gjerne bruke tiden sin på å shoppe etter den. Men jeg tror de egentlig da lyver for seg selv.
  Minimalisme er bare et verktøy for å oppnå noe annet, det er ikke et mål i seg selv.

  SvarSlett
 4. Kjøpte siste nr av "Det gode liv" her om dagen. Elin Ørjasæter er en av spaltistene i det tidsskriftet. Hun er en av dem jeg lytter til, fordi jeg synes hun ofte har noe vettig på hjertet. I dette bladet hadde hun noen betraktninger rundt det å skaffe seg ei hytte til 5 millioner. Da må man regne med kr 27 000 i låneutgifter pr måned, og for å ha råd til det må man helst være gjeldfri. Eller alternativt kan begge redusere til halv stilling og ha like mye å rutte med som om de fortsatte for fullt og kjøpte hytta. For hvor mye tid har man igjen til å bruke sammen med barn eller barnebarn på hytta?

  For tida er mange opptatt av det med bonuspoeng. Husker at jeg for endel år siden snakka med en som reiste mye i jobben og derfor tjente opp mange bonuspoeng. Men sa han, når han endelig hadde fri ønska han helst å være i ro sammen med familien, istedenfor å reise enda mer.

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er jo en evig sirkel dette her. Folk jobber i en jobb de egentlig ikke ønsker for å få råd til å kjøpe ting de egentlig ikke trenger. Ta en titt på ansiktene til de som sitter på tog og buss på vei inn til Oslo på morgenen. Det ligger en tristhet over det hele. De kunne ha fått alt det de ønsker seg, men de vet ikke hvordan. Dermed ender de opp med kanskje en av de største epidemiene som landet har blitt rammet av: konformitet. Alle gjør det samme som alle andre, uten at noen helt vet hvorfor.

   Slett
  2. Jepp...! Og alt dette sa jeg på radio i en debatt allerede sommeren 2911 ! :))

   Slett
  3. Det visste ikke jeg, men det betyr at vi er like smarte og fornuftige:-)

   Slett
 5. Jeg har bekymra meg siden tenåra, men det har ikke hjulpet mye. Skulle vi ikke snart slutte å pumpe opp olja? At vi 'driter i vårt eget rede' er ingen nyhet, ei heller at vi så totalt overbefolker kloden. Begge delene er skremmende og er nært knytta sammen.

  Jeg trur vi kommer til å kjøre oss sjøl helt opp i et hjørne, for deretter å panikkhandle. Til slutt er vi døde som dronter.

  SvarSlett
  Svar
  1. Der har du oss!!! :P Jaja... vi lever alle tross alt i stjernetida, da... Kun en kort periode av universets evige eksistens...! Vi får nyte det på vært vårt vis... Mitt vis er å gjøre det med minst mulig skade på andre og annet ;)

   Slett
 6. Nei, det var ikke et behagelig innlegg, men det er heller ikke det vi trenger, alltid :-) Tror det er et mektig "våpen" i kampen vår, om vi vet mer om våre utfordringer og dermed kan være med bevisste ifht de dårligere egenskapene vi mennesker har. Jeg hadde i alle fall behov for å lese dette innlegget! Og i tillegg minnet det meg om hvorfor jeg følger bloggen din :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for det! Og tenk om vi kunne opplyse alle om disse bristene slik at vi sammen kjempet mot våre iboende "hamstergener" i verden! Tenk deg opplysningskampanjer fra myndighetene i denne retningen.. hvorfor er dette så utenkelig? Fordi systemet vårt er bygget på at vi skal kjøpe ting vi ikke trenger! Ha! Nå ble jeg inspirert! Nå kommer en opplysningskampanje!11 :D

   Beklager bare med det samme at jeg skrev "vært vårt" istedet for "hvert vårt" i forrige svar.. må ha vært veldig trøtt da jeg skrev DET! ;)Hilsen Siri

   Slett