onsdag 3. oktober 2012

SI NEI! EN ANTIHANDLE-KAMPANJE !

Føler du stadig en uforklarlig trang til å kjøpe ting du egentlig ikke trenger?
Tror du at du blir lykkeligere bare du får den mobilen, bilen eller de nye gardinene???
Det er bare biologien som lurer deg! "Hamstre og jakte-genene" dine løper løpsk - og du lar deg lure gang på gang!
Kjenner du deg igjen? Ikke gi opp!
Det går an å motarbeide denne uhensiktsmessige trangen!
Har du tak over hodet? Klær på kroppen? Spiser du deg mett på sunn og næringsrik mat hver dag??? Kjøper du likevel stadig vekk nye ting som du ikke trenger?
Da er du sannsynligvis slave av en biologi som forsøker å fortelle deg at du skal handle for å få det bedre! Men nå vet vi at dette er en del av vår natur som vi kan kjempe mot!

Dersom vi sprer dette budskapet kan vi bekjempe mange store problemer her i verden!
For det er faktisk nok til alle om vi bare vet å begrense oss!
Tidligere forsøkte ikke myndighetene å stoppe disse merkelige utslagene av menneskenaturen fordi kapitalismen i virkeligheten var bygget på et prinsipp som avhang av at vi mennesker faktisk kjøpte mer enn vi egentlig trengte!

NÅ VET VI BEDRE!
Derfor går vi nå ut med denne opplysningskampanjen!
HUSK:
1. Kjøp kun det du trenger!
2. Sats på gjenbruk og re-design!
3. Ta godt vare på det du har - og spis restemat!
4. Tenk igjennom hver dag at din egen natur forsøker å spille deg et puss!
5. Kjemp imot når du føler for å kjøpe noe du ikke trenger! Gode alternativer når trangen kommer over deg er å ta deg en tur/ snakke med en venn - eller bare å sette deg ned og tenke over hva du er takknemlig for - og så gi de du er glad i en klem for eksempel! Etter en liten stund vil du merke at trangen avtar - og at du føler deg mye bedre enn før!

En slik opplysningskampanje er det nok lenge før vi ser fra våre myndigheter i virkeligheten! Selv om jeg tenker at dette kunne vært like naturlig som opplysning om andre skadevirkende og dårlige vaner... 
Og hvorfor er dette helt utenkelig slik det er nå??? 
Tenk litt på det du!
Hilsen Siri ;)

24 kommentarer:

 1. Ah! Her har du konseptet for enda en episode i 'Folkeopplysningen' :))

  Jeg kjenner så altfor godt dette du skriver om. Nå for tida kjøper jeg et par møbler - i bruktbutikker. Flinkt! Men det er jo selvsagt fordi jeg har så mange ting at trenger noe å oppbevare dem i... ;)

  SvarSlett
 2. Hehe ! Takk ! Dette kan bli en fin og opplysende serie ! ;D

  SvarSlett
 3. Dette innlegget trengte jeg.. En tankevekker og en påminnelse! Som jeg har sagt før så er jeg så inspirert av bloggen din..men handler stadig ting jeg tror jeg trenger allikevel. Og akkurat som du skriver...man tror man blir lykkeligere av det. Det er akkurat som om når en har det travelt og hverdagen er hektisk så "belønner" en seg selv med å kjøpe nye ting."Fordi vi fortjener det"... Men nå når jeg er hjemme og dagene virkelg er rolige så får en tid til å tenke og handle anderledes. Selv om jeg nå også tenker "fordi jeg fortjener det..", men to skritt frem og ett tilbake er jo også steg i riktig retning. Takk igjen for flott og nødvendig innlegg!

  Hilsen Inger :-)

  SvarSlett
 4. Fantastisk! du inspirerer gang på gang:-) hadde bare flere fått opp øynene. jeg må si jeg har endret tenkemåten min en del etter at jeg kom over bloggen din! Kine

  SvarSlett
  Svar
  1. Hehe, takk.. driver bare smått litt informasjonskampanje her på sidelinja.. Kanskje det siver inn hos fler etterhvert ;)

   Slett
 5. Det er ikke bare biologien som er en utfordring. Vi lever også i et overflodssamfunn som oppfordrer til et høyt forbruk. Jeg lette litt etter forskning som skulle vise at vi ikke blir lykkeligere av et høyt forbruk, og ble litt skuffet. Den forskningen jeg fant kunne nemlig fortelle at vi endrer verdiene våre og øker hva vi anser som behov i takt med vår rikdom. Ikke rart programmet Luksusfellen har mange kandidater..
  Så blir det opp til den enkelte å bekjempe både egen biologi og overfloden av tilbud, og selv definere hva som gir - eller gjør oss lykkeligere. La oss håpe at flere oppdager at det ikke nødvendigvis er synonymt med en ny bil, nytt kjøkken, eller en ny designer veske, og heller satse på mer nærvær og tilstedeværelse for økt lykke?

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja! Det er jo dessverre fortsatt slik at hele vårt økonomiske system bygger på fordelene ved at vi kjøper mer enn vi trenger her i vesten... At dette ikke kan fungere i lengden er det fasktisk omtrent null politikere som vil snakke om! At vi ikke blir lykkeligere jo mer vi har er lett å se, men få som vi ta opp som tema!
   Det er vi få som aner dette som får gjøre denne jobben ! :))

   Slett
 6. Du er en god inspirator for å velge den "riktige" måten å tenke på. Jeg gjør som Øystein Sunde; Kjekt å ha sier jeg og tar vare på "alt" som kan brukes om igjen. Klær kan sys om, plastbokser og glass kan brukes om igjen med litt ny dekor. Som gaver kan man gi bort noe man har laget selv, bak et brød f.eks. Alt dette gjør jeg allerede, mne nå skal jeg følge bloggen din og bli enda "flinkere".

  SvarSlett
  Svar
  1. Hehe.. jeg er også en samler.. så jeg kjenner meg absolutt igjen! Jeg har egentlig slutta å skrive seriøst på denne bloggen... men kommer nok tilbake med ujevne mellomrom for å drive litt "folkeopplysning"! ;)

   Slett
 7. Du fortsetter med å inspirere :) Håper du som du sier kommer tilbake med ujevne mellomrom for å drive folkeopplysning selv om du har sluttet å skrive seriøst her! :)

  SvarSlett
 8. Så bra skrevet!
  Jeg kjenner, selv om jeg sier til meg selv at jeg ikke trenger noe som helst, at kroppen min roper at jeg må shoppe når jeg kjeder meg. Jeg har begynt å lære meg å strikke i stedet for. Det er nemlig en frustrerende følelse å ha shoppemani når man er opptatt av å leve av lite, spare, og ikke minst bruke på nytt.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hehe! Så bra... da kjemper du iallefall imot..i motsetning til de fleste! Lykke til :))

   Slett
 9. Fantastisk bra skrevet Siri. Jeg trekker et stort lettelsens sukk her jeg leser og tenker at jeg ikke er alene i dette landet med mine tanker. Vi blir lurt, hver dag, til å kjøpe ting vi overhodet ikke trenger. Vi lar oss overbevise til å tro at livet vårt blir mye morsommere, vellykket og veltilpasset dersom vi kjøper oss ny sofa, nye puter i høstens trendfarger, bytter ut kvalitetskjøkkeninnredningen fra feil tiår, kjøper oss ny bil (firtrekker helst...selv om vi kanskje ikke trenger det!) osv osv. Det er faktisk IKKE sant! Vi jobber oss halvt ihjel for å ha råd til alt dette som vi lar oss lure til å tro at vi virkelig bør ha...huffff!

  Traff et par gutter i elleve - tolvårsalderen utenfor butikken her en dag. "Hei du!" roper den ene til meg "du mår virkelig kjøpe deg en ny bil snart!" Han pekte på rustflekkene på døren og skjermen, den er heller ikke nyeste modell. Jeg bare smilte tilbake og svarte leende at "vet du, det gamle er ofte det beste!" Han åpnet munnen for å svare kjekt tilbake, men det kom bare et "jamen..." og så gikk de. Sannheten er at bilen min er tolv år gammel og har sine rustflekker, men mer pålitelig bil skal man lete lenge etter. Min store hvite varebil, det finnes ingen grunn til å kjøpe ny...på mange år, selv om nesten alle andre kjører nyere biler nå om dagen.
  Ha ei god uke Siri

  SvarSlett
 10. Takk! :) ja! Godt at vi er flere som tenker sånn! God uke til deg og :-) Hilsen Siri

  SvarSlett
 11. Hei hvordan ser du på fremtiden, er du fortsatt singel? Er du på jakt etter den rette! Lykke til med sparingen fremover, du innspirer mange der ute

  SvarSlett
  Svar
  1. Svaret er både ja og nei og joda... Men jeg må bare si at SPARING er en helt underordnet del av min filosofi... Å DELE er jeg derimot veldig opptatt av!!! :D Hilsen Siri

   Slett
 12. Hei hei!
  Kjenner jeg savner innleggene dine...og håper det kommer et nytt snart, selv om jeg vet du har sagt du ikke vil være så aktiv på bloggen lenger. Men vit at du er virkelig et strålende forbilde for mange...inkludert meg ;-)

  Hilsen Inger :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk! Det er hyggelig ! Jeg skal snart komme med en oppdatering:) hilsen Siri

   Slett
 13. I dag har jeg vært på fretex og handlet gave, samt vært på det lokale menighetshuset med 2 sekker lopper. Det sirkulerer!
  Så har vi "spise- oss- til- bunns- i- fryseren- før- jul"- aksjon her i heimen ;-) det blir mange morsomme måltider!
  Jeg savner også innleggene dine!!! Du er så inspirerende, og mange er vi som trenger "veiledning" i den tida vi går inn i nå med julens kjøpehysteri...........skjønner?
  MA

  SvarSlett
  Svar
  1. Så bra! :)) Jeg skal spandere et førjulsinnlegg på alle dere gode lesere snart! Hilsen Siri :)

   Slett
 14. Dette er nok i tiden, det med å kutte ned på shoppingen (som en motvekt til bruk- og kastmentaliteten som har vart i alt for mange år nå).Leste i dag på Minmote.no om en venninnegjeng som har lovet hverandre å ikke kjøpe noe i 2013.

  Inspirerende å lese denne bloggen din Siri, har fulgt med noen måneder nå. Stå på!

  ElisabethM

  SvarSlett