tirsdag 15. mai 2012

Et akkurat-nå-liv...

Nylig hørte jeg en psykolog snakke om "mindfulness", og ble klar over at dette egentlig ligner litt på det jeg gikk igang med på egen hånd da jeg startet opp med prosjektet mitt i 2011...
Noen ganger er det selvsagt lettere å rydde hodet enn andre ganger...
Da jeg satte meg ned for å finne ut hva som var viktigst i livet mitt forsøkte jeg å "skjære tanker og følelser helt ned til beinet" for å finne ut hvordan jeg egentlig hadde det. Jeg konkluderte med at jeg igrunnen har alt jeg trenger  - og at jeg bare hadde behov for å organisere ressursene mine. Det å være tilstede i øyeblikkene, roe ned og bare være tilfreds med livet og situasjonen min var en av de første trinnene i denne prosessen.

Å ta seg tid til å meditere, være stille og ikke "måtte gjøre noe" hele tiden ble viktigere og viktigere for meg gjennom året. Å akseptere sin egen situasjon, ikke hele tiden ønske seg til noe annet, noe bedre - eller hele tiden tenke på det som skal skje, kan skje... eller det man er redd for skal skje, er en utfordring. Jeg klarer selvsagt ikke dette hele tiden. Men jeg merker at jeg har blitt mye flinkere til å ikke dømme selve situasjonen. Bare det å tenke på at jeg ikke behøver å vurdere meg selv, det jeg har gjort, det jeg skal, den jeg er - eller det jeg gjør akkurat nå hele tiden, er deilig. Jeg har lært meg å sette meg ned og bare være oftere og oftere. På denne måten er jeg gradvis (men ganske langsomt altså) blitt litt flinkere til å også akseptere meg selv akkurat sånn som jeg er.

Når jeg tar meg tid til å sette meg ned å bare innfinne meg med livet mitt, tankene mine og meg selv - så kjenner jeg at skuldrene senker seg - og at jeg også blir mer tilstede generelt.
Det er merkelig befriende å bare godta - og ikke skulle bedømme seg selv, andre eller det som skjer hele tida.
Jeg unner alle denne roen en gang i blant. Jeg håper at jeg samtidig blir enda flinkere til å se hva det er viktig å engasjere seg i - og bruke energi på - på denne måten. At jeg får enda større fokus på det jeg holder på med til en hver tid. Men at jeg også klarer å koble helt av når jeg først slapper av!
Det er iallefall bedre bruk av energien å bare gjøre en og en ting av gangen. Hver aktivitet til sin tid. Med mer tilstedeværelse.
Veldig enkelt, egentlig... Men en prosess jeg aldri kan komme helt i mål med, selvsagt...
Heldigvis!

10 kommentarer:

 1. Å så bra innlegg! Trenger å få påminnelsen titt og ofte ;-) Det er en "god investering" å lære seg teknikker for å være "her og nå" !
  Med ønske om en nærværende 17.Mai ! MA

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk :)! Påminnelsen gjelder også til meg selv! Nærværende 17.mai til deg og ! ;) Hilsen Siri

   Slett
 2. Så deilig ;o) Å bare VÆRE.. akkurat nå... klem og god 17.mai ;o)

  SvarSlett
 3. Rett tekst til rett tid. Eksamensoppskjørtet lektor i vgs og korpsmamma. I kveld blir det meditering før leggetid, ja. Takk for fint innlegg!

  SvarSlett
 4. Så fint og tankevekkende... Men at noe som høres så enkelt ut skal være så vanskelig å få til.. ;-)

  Inger :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, noen ganger kan det enkleste faktisk være det vanskeligste å få til ;) !

   Slett
 5. Senket skuldrene bare av å lese innlegget, jeg. :-) Å bare være er da bra nok, man trenger ikke prestere hele tida, selv om samfunnet rundt oss prøver oss i så måte, - vi skal jo være så fordømt perfekte hele tiden. Nei takk, sier nå jeg...

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja - Så bra! Og heldigvis føler jeg at jeg med årene begynner å bli litt mer overbærende med meg selv også! :D

   Slett