søndag 6. mai 2012

Med lisens til å reise...

Jobben min er viktig for meg. Da jeg slutta som journalist og begynte å jobbe som lærer for sånn cirka 17 år siden kjente jeg at dette ga mening! Men så har jeg også vært så heldig at jeg har vært en lærer med litt flere reisemuligheter enn mange andre lærere, da...
Her fra et tidligere besøk i Nord-England
- hvor jeg har vært så heldig å være med på en rekke "Comenius- møter"!
...I nesten 10 år har jeg deltatt i tre forskjellige "Comenius-prosjekter". Det har vært spennende skoleutviklingsprosjekter der vår skole til sammen har samarbeidet med 10-12 andre skoler i Europa for å utveksle ideer, elever - og for å lære av hverandre. Bare det å reise ut og møte andre skolekulturer, skolebygg og skolesystemer gir mye læring og  inspirasjon. Ikke minst gir det et nytt syn på vår egen skole og vårt eget skolesystem sett utenfra! I fjor var 12-13 åringene på vår skole vertskap for 16 elever fra skoler i Spania, Italia, Finland og England.

Det prosjektet vi er med i nå heter "Media and Young Eurpeans" og er faktisk en av grunnene til at jeg selv begynte å skrive blogg. Under forberedelsene til prosjektet var det viktig for oss å forholde oss til hvor våre elever - og hele den kommende generasjon i Europa - får sin påvirkning fra. Verden er ikke så enkel lenger nå som før - da nesten all informasjonen ble "silet" inn gjennom TV-skjermen mens foreldrene satt sammen med barna og observerte og forklarte. Hvem er de nye forbildene og påvirkningskildene til ungdommene? - Og hvordan kan vi hjelpe dem å sortere og vurdere det de ser og leser kritisk på egenhånd? Dette var noen av spørsmålene vi stilte oss i oppstarten.
Av denne grunn begynte jeg å surfe nettet og lese noen blogger - og jeg ble slått av hvor ukritiske, utseende-fiksert - og hvor markedsretta de mest populære bloggene var.
Og jeg bestemte meg for å starte en "mot-blogg", "anti-blogg" - og et helt motsatt prosjekt...

Tirsdag reiser jeg til Sicilia med fire elever fra vår skole. Der skal de norske barna bo hjemme hos sicilianske familier - og delta i en elevkonferanse sammen med barn også fra Finland, England og Spania. Elevene fra alle de samarbeidende skolene har jobbet med "nett-vett" og kritisk lesning - og vært med å lage brosjyrer,  filmer og annet informasjonsmateriell om dette temaet.

I tillegg er jeg blitt bedt om å holde et foredrag om mitt personlige prosjekt - og min blogg - på den lokale skolen  i Catania.

Spennende og givende arbeid som jeg håper vil spre seg "som ringer i vann". Små skritt av gangen kan jo til slutt gi større resultater... Som forfatteren Paulo Coelho har skrevet: "Hvis bare et menneske kan forandre seg - da kan hele verden forandre seg" !

6 kommentarer:

 1. God tur!! Høres veldig spennende ut!! Her har vi desverre en kommune uten penger, så lærerne kommer seg ikke særlig langt.. Klem

  SvarSlett
  Svar
  1. Men det er jo det som er så bra med Comenius! Hvis man orker å skrive søknad - og er engasjert i et tema - og får kontakt med andre skoler i Europa(feks gjennom et kontaktseminar)De er veldig interessert i å få med norske skoler fordi vi er uten for EU! Om dere får tilslag så får dere EU-midler gjennom SIU. Det eneste skolen må dekke er vikarer, da... Sjekk det ut om det virker interessant! :)

   Slett
 2. Hei! Er selv straks utdannet lærer og ble inspirert av dette prosjektet. Kan du si litt mer om formålet og hva det gir av mer eller mindre konkrete resultater? ;)

  SvarSlett
  Svar
  1. Det viktigste er inspirasjonen for hele skolen fordi omtrent hele personalet vårt (alle de som har hatt lyst iallefall) har fått en motiverende reise til et av samarbeidslandene der vi alltid får litt ekstra motivasjon bare ved å utveksle ideer og meninger med lærere i mange land! I tillegg er språklæringen en veldig motivasjon. Utrolig mange av våre elever har deltatt i prosjektet der de kommuniserer, samarbeider og bruker engelsk rent praktisk ute i Europa, i intervjuer, brev og ved å være vertskap - eller reise selv! Innholdet i prosjektene har vært forskjellig, men interessant i seg selv. Vårt første var en internasjonalt miljøprosjekt. Det andre var rent språklig - for å gjøre engelskundervisningen mer spennende - og dette siste prosjetet handler altå om ungdom og media. Veldig lærerikt også å se de forskjellige tilnærmingene vi har i forskjellige deler av Europa! Søk på nettet på SIU og Comenius om du jobber i barneskulen (det er andre paraplyer for ungdomsskolen og videregående) Lykke til !!! :)

   Slett
 3. Så flott prosjekt, og så godt for unge mennesker å oppleve dette!

  SvarSlett
 4. "Der skal de norske barna bo hjemme hos Sicilianske familier ..." Liten s i "sicilianske". Beklager, det gjør vondt i øyne å lese slikt. ;-)

  SvarSlett