fredag 17. august 2012

Frøtanker

Nå frør sommerblomstene mine seg - og det får meg til å tenke på hvor underlig innfløkt alt er innrettet. For inne i det bittelille frøet ligger all verdens informasjon lagret allerede!
Et frø i en belg fra en hage...
Frøet vet hva det skal bli. Frøet skal hvile nå (noen frø kan "sove" opp til 100 år før de spirer)... Og mens det ligger der og venter på vår har det allerede lagret all nødvendig informasjon om hva det er for slags plante, farger, duft og størrelse -  alt inne i sin bittelille kropp ! Ganske utrolig...! Men vi voksne, fornuftige mennesker tar det meste av dette med stor selvfølgelighet - og lar oss sjelden begeistre av noe så fantastisk... Er det bare fordi vi har vært her en stund - og liksom vent oss til alt dette?

Jeg synes at vi liksom godtar alt mulig med et skuldertrekk: Tyngdekraften, magnetisme, stjernehimmelen - og bare det at vi alle er utstyrt med en selv-reparerende kropp for eksempel. Alt dette er jo i bunn og grunn både utrolig, mystisk og grensesprengende ...
Og tenk på alt det skjulte som vi ennå ikke har oppdaget...!

Burde vi ikke løpe rundt hele tida og rope "Næh!" og "Oioioi" i forundring over alt det fantastiske som skjer i naturen og rundt oss, egentlig! Jeg synes det hadde vært enda morsommere å leve her da...! Vi skal liksom være så "kule" - og ubegeistra hele tiden, vi... Men er det noe kult, da???

Sankalpa = tankefrø!
På Sanskrit har man et uttrykk som heter Sankalpa. Det betyr "beslutning".  I yogatradisjonen er det vanligvis en beslutning som du bestemmer deg for å si gjentatte ganger til deg selv. Før du sovner, når du våkner - eller under avspenning og meditasjon. Et Sankalpa kan være en beskjed til deg selv, noe du ønsker å oppnå  - eller en vennlig setning om deg selv.

Forskning viser at slike gjentatte beslutninger er veldig viktige for tankesettet vårt. Dersom du gjentar for deg selv gang på gang at du er en heldig person - ja, da vil du etterhvert føle deg heldig - og du vil legge merke til de tingene i tilværelsen som bekrefter akkurat dette...!
Du kan jo også tenke deg hvordan det går om du sår slike negative frø... Det har samme virkning - bare med negativt fortegn...

Det morsomme med ordet Sankalpa er at det også har en annen betydning. Det kan også oversettes med ordet "frø".

Og tenk om jeg klarer å så noen små positive frø i sinnet i dag - og så høste vakre, blomstrende tanker i framtida...

Jeg tror jeg skal så et frø i tankene mine om å tørre å bli generelt litt mer barnslig begeistra, jeg...! Så blir det spennende å se om det har noen virkning på sikt..! :)
Frø er så spenstige! Håper jeg klarer å så noen spenstige tanker også!

8 kommentarer:

 1. På tide at jeg også skryter av deg, synes denne bloggen din er veldig bra, små drypp (kanskje store hvis man ser det opp ned ;-) ) av gode tanker trengs overalt. Takk for deg!

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk til deg for det !!! :)) Hilsen Siri

   Slett
 2. Jeg bare elsker bloggen din! Jeg pleier å jobbe på samme måte. Setningene, alltid med et positivt fortegn, kan variere utfra tema jeg er opptatt av i perioder. Dessuten har du helt rett i at vi godt kan hente mer hos oss selv av det barnlige eller ekte som vi alle har der inne... Med vennlig hilsen Anna.

  SvarSlett
  Svar
  1. Åh! Takk til deg og! Det er så hyggelig for meg at jeg faktisk treffer noen der ute ! :))

   Slett
 3. Glad jeg har "dumpet over" bloggen din :-) Helt enig i at det hadde gjordt seg med litt mere begeistring når det gjelder små og store undere! Fortsett og slynge dine godt utvalgte frø:-)... Det er så godt å bli påminnet <3 Fortsatt fiiiin helg fra Randi

  SvarSlett
 4. Glad jeg har "dumpet over" bloggen din :-) Helt enig i at det hadde gjordt seg med litt mere begeistring når det gjelder små og store undere! Fortsett og slynge dine godt utvalgte frø:-)... Det er så godt å bli påminnet <3 Fortsatt fiiiin helg fra Randi

  SvarSlett
 5. Takk! Er en stund siden jeg har vært innom her nå; og det var akkurat like koselig som allitd. Og akkurat dette innlegget traff meg veldig i dag, tror jeg trengte en påminning om hvor fantastisk livet og verden er! Er så lett å gå seg litt bort i en labyrint av hverdagstrøbbel. Som egentlig er bagateller.
  Og når bagatellene tårner seg opp sperrer de utsikten til alt det utrolig livet byr på!

  SvarSlett
  Svar
  1. Det var veldig hyggelig sagt! En viktig detalj som gjorde min dag enda bedre!!! :))

   Slett