tirsdag 12. april 2011

Mat som kommer langveisfra og sånt...

Denne saken på NRKs nettsider omhandler mange av de dilemmaene jeg har tuklet med de siste månedene når det gjelder matinnkjøpene mine:


Saken konkluderer med at vi i framtiden ikke kan fortsette med å ha så mye transport av mat som vi har i dag.
”I butikken kan du i dag kjøpe alt fra poteter produsert på nabogården til meksikanske bringebær som er fraktet til Norge med fly. Både gjødselproduksjon, transportmåte og lagring betyr noe for hvor miljøvennlig maten din er.”
I artikkelen kan du også se hvor mye CO2 en del matvarer har brukt på vei til hyllene - og det er en spørreundersøkelse. Undersøkelsen kartlegger hva de som svarer legger mest vekt på når de handler.
2% svarer at de tenker mest på om maten er økologisk eller om den er kortreist.
16%  svarer at de tenker mest på om maten er sunn.
9%  svarer at de tenker mest på om den er billig og
68%  svarer at de tenker mest på om maten er norsk!

Jeg gleder meg iallefall til kortreiste,
 grønne saker begynner å spire i mitt nærmiljø...
I det hele tatt ga denne artikkelen meg noe å tenke på! Jeg synes det er vanskelig å handle både billig, sunt og kortreist, men jeg synes alle tre punktene er viktige. Og om det er økologisk - og norsk i tillegg er det vel både sunnere og mer kortreist – så det er jo også bra..!
Det er norske rotgrønnsaker som har reist kortest - sammen med norsk fisk og kylling, melk, ost og egg.

Jeg liker grønnsakslapskaus og gryter og supper med tradisjonelle grønnsaker…
Men bare poteter, kålrot, gulrøtter og løk blir veldig kjedelig i lengden – og ikke alltid egnet til de mest spennende og sunne retter heller bestandig…
Jeg må innrømme at jeg har spist både avokado, sitrusfrukter og ingefær …
Jeg skammer meg litt…men jeg gleder meg enda mer til mine egne kortreiste tomater skal bli modne J         8 kommentarer:

 1. Ja noe å tenke på..! Men enig med deg - blir litt kjedelig kost om man bare skal kjøpe norsk mat (spesielt på vinteren.. ) :)

  SvarSlett
 2. Ja, jeg også synes det er vanskelig å bli inspirert til sunn matlaging om vinteren uten å kunne bruke litt friske, men dessverre ofte langreiste, grønnsaker!

  SvarSlett
 3. Peer the X-teacher12. april 2011 kl. 18:13

  Hei Siri,
  jeg synes det er fantastisk å kunne få ferske
  sukkererter og bønner midt på vinteren pluss kiwi
  og avocado anytime. Jeg satser på forskning som
  kan legge grunnlaget for nye motorer som ikke
  bruker fossilt brennstoff og heller ikke gir ødeleggende utslipp. Og så det viktigste av alt
  nemlig fødselsbegrensning. Jorden kan ikke brødfø
  flere milliarder mennesker. Hadde vi kommet ned
  på et par milliarder ville fremtiden sett lysere
  ut for alle.

  SvarSlett
 4. Ja - det hadde vært veldig bra om vi bekymringsløst kunne proppe i oss alle disse herligheter hele året, Peer...! Kjappe, miljøvennlige fly fulle av disse herlighetene like så... Og å føde barn har iallefall du og jeg slutta med - så da er vi jo godt i gang ;)

  SvarSlett
 5. Ole - liksombonde fra Nes på Hedmark14. april 2011 kl. 15:05

  Hm! Men hva om vi slutter å importere mat. Går ikke det utover land som trenger å eksportere matvarer for å holde fattigdommen på avstand for egen befolkning? Jeg har ikke tro på å være altfor fanatisk. Visst kan man avstå fra flybårne trøfler fra Cascogne, men jeg vil nå fortsatt ha kaffe fra Brasil,appelsiner fra Midtøsten for ikke å snakke om maltwhisky fra Skottland.

  SvarSlett
 6. Ja! Det er ikke enkelt! Man får bare gjøre så godt man kan med det meste :)

  SvarSlett
 7. Dette med kortreist mat er veldig paradoksalt. Du skriver bl.a at melk og ost er kortreist, og det skal jeg ikke krangle på, men visste du at produksjonsmetodene for kjøtt, medberegnet ost og melk står for 40% mer klimagassutslipp enn all global transport? Kjøttindustrien, medberegnet ost og melk er øverst på lista over miljøutslipp, og forurenser mer enn alle biler i hele verden tilsammen. Å sitte i kalde Norge og spise tropiske frukter og fantastiske grønnsaker fra andre siden av jordkloden hver eneste dag vil alltid være mer miljøvennlig enn å spise kjøtt, melk eller ost, om det er aldri så lokalt produsert. I tillegg må man jo tenke på sesong. Norske tomater og agurker som ikke er i sesong blir produsert i drivhus, som bruker enorme mengder energi, og er derfor ikke serlig mer miljøvennlige enn de som kommer fra Spania :P En fin video du må se: http://www.youtube.com/watch?v=gTS2Yp-UgI0&feature=player_embedded

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja! Jeg veit! Jeg har jo kuttet drastisk ned på kjøttforbruket - liker best "det grønne" også - for jeg har jo også sett disse dilemmaene - ikke lett å holde tunga rett i munn her, nei...! Takk for linken :)

   Slett