onsdag 22. juni 2011

Er nok nok?

Jeg tror faktisk at jeg har kommet til en slags tidlig konklusjon på alle mine "luksusproblem-dilemmaer"...  Jeg tenker nå at jeg må slutte å gruble på hva jeg gjør feil..eller ikke bra nok.. når jeg sannsynligvis får til det som faktisk er det viktigste - både når det gjelder miljø og sparing!
kanskje kan jeg nå endelig finne ro... og innse at det er greit å være god nok...
I ettermiddag satt jeg meg ned, pustet dypt og tok meg tid til en laaang og god meditasjon. Jeg forsøkte å tenke minst mulig, og finne mest mulig ro. Jeg trodde ikke jeg tenkte. Jeg følte meg ganske tom i hodet. Klar…
Likevel oppdaget jeg etterpå at jeg faktisk hadde kommet til en slags tidlig konklusjon på prosjektet mitt:

Jeg skal fortsette som før!
Jeg skal fortsette å la være å shoppe i hele år. Jeg trenger ikke flere ting, klær eller dyr hudpleie. Jeg skal fortsette å trene billig - og ikke gå på dyre kurs eller pusse opp.
Jeg klarer meg fint uten bil.
Jeg skal fortsatt spise opp maten min, ikke kjøpe mer enn jeg trenger – og bruke restene som før.

MEN: jeg skal ikke gruble hver gang jeg kjøper en tomat eller skinkebit. Jeg skal heller ikke føle at jeg gjør noe galt om jeg spiser på restaurant eller tar med mat hjem. Heller ikke om jeg går på konsert eller kino.
Selvsagt skal jeg gjøre alt med måte – som vanlig. Men det er jo ikke forurensende eller uetisk å bruke slike tjenester så lenge man ikke overdriver.
Jeg bidrar ikke på noen måte til det store søpleberget ved å hygge meg med disse aktivitetene. Og jeg sparer fortsatt mer enn nok til å kunne gi bort 25.000 til noen som trenger det mer - allerede til høsten.

På en eller annen måte ga denne konklusjonen meg litt mer ro i sinnet. Det er fint å se litt mer retningen på prosjektet når jeg er halvveis:
Da ble det litt sånn at jeg brukte det første halve året på å undres, søke etter det rette svaret og på å knipe inn på alt! Det neste halve året har jeg lært litt mer om hva man faktisk KAN unne seg med god samvittighet – uten å lage avfall!

Så har jeg i alle fall lært noe… og mer skal det sikkert bli!

6 kommentarer:

 1. Bravo, Siri. Det er godt å se at du har reflektert over hva som faktisk er sunn reduksjon av forbruk, og hva som blir asketisk på en nesten egoistisk måte. Dersom du hadde fortsatt å reflektere over om du skulle ha dårlig samvittighet for hver krone, kunne du ha kommet skikkelig ille ut. I ytterste konsekvens er det svært lite som er nødvendig for oss.
  Men du har evnen til god refleksjon, og er god på å balansere livet ditt, så dette blir bra.

  jeg gleder meg veldig til lørdag. Vi skal få en fin, sunn uke!

  SvarSlett
 2. Du er utrolig flink og inspirerende! Stå på!

  SvarSlett
 3. Vel, takk... Jeg gjør bare så godt jeg kan :)

  SvarSlett
 4. Synes du har kommet til en veldig fornuftig konklusjon der! Tror det er en slik tankegang som må til hvis du skal klare å videreføre denne livsstilen på lang sikt utover dette ene året.

  Synes du er utrolig flink! Veldig spennende og inspirerende å følge bloggen din!

  Lykken ligger ikke i materielle ting. Det virker som om det norske folk ikke forstår det. Vi er vel for rike. Denne bruk og kastmentaliteten er til å spy av når man tenker på alle de fattige menneskene rundt om i verden som har for lite mat.

  Lykke til videre, og god sommer!

  SvarSlett
 5. Takk :)Ja, merkelig at vårt økonomiske system betraktes som en naturkraft av mange mennesker - de jobber mer og mer for å skaffe seg mer og mer - og alle vet at vi IKKE blir lykkeligere av det!

  SvarSlett