tirsdag 19. juni 2012

Livslang utdanning i "forberedende"...

Fikk noen tanker om hva slags læring det er jeg driver og snapper opp sånn mens jeg går her gjennom livet... 


Ærlig talt så er det travle dager med mye forberedelser og avslutninger og tilstelninger av alle slag... 


Og mens jeg puslet litt med noen praktiske ting kom jeg til å tenke på at mye av det jeg driver med er forberedelser til noe annet...
Selv vi som "lever i nuet" må jo planlegge og organisere oss for å få flyt i hverdagen vår!
Ikke det at det er noe galt i å pusle med forberedelser og tenke framover. Tvert i mot! Jeg tror at mange av grunnene til at jeg ikke stresser, men kan ha det godt "her og nå" er at jeg en eller annen gang har tenkt litt på det som skal komme!

Likevel gikk det opp for meg på en ny måte hvordan jeg ofte i tankene kanskje litt for ofte er "oppe i forberedende"...: Jeg må vaske håret i dag - for i morgen tidlig blir det for travelt... Jeg må rydde huset i morgen - for til helga får jeg besøk... Jeg må lese denne artikkelen i dag - for til uka skal jeg på et møte. 

Og i læreryrket er det jo selvsagt en hel rekke tidsfrister og langtidsplaner: Jeg må rette disse prøvene i helga - for de må leveres ut på mandag... Jeg må gi alle disse tilbakemeldingene, lage disse norskheftene, samle sammen disse oppgavene og arkivere disse vurderingene før helgen, før neste utviklings-samtale - og ikke minst før SOMMEREN! 

Jeg har hørt noen si; Det er vel ikke så mye som skjer av læring på skolen nå disse siste ukene... Svaret er; JO! Det er det! 
Og om noen registrerer at det i tillegg er en del aktiviteter i regi av skolen på denne tida av året; som fotballkamper, sykkelturer og overnatting for eksempel: Tro ikke at dette ikke er læring! Det finnes vel ikke noe man lærer mer av enn sosiale arenaer med mange forskjellige mennesketyper representert - og er det i tillegg et par konkurranseelementer innblandet så skal jeg love deg at det skjer LÆRING!

Og ellers: Livet er jo ofte en forberedelse til nye økter, nye jobber, nye opplevelser, nye ferier, nye kjærester og generelt nye muligheter i sin alminnelighet... Og det er jo mye fint i det også: Å stå opp om morgenen og forberede seg på alt det spennende som kan komme til å skje deg denne dagen, denne uka og denne ferien... 

Akkurat nå forbereder jeg meg på at jeg ikke skal få sove så mye de siste nettene, at jeg skal rydde, flytte, sortere og kaste et tonn papirsøppel og løfte, bære og merke minst 22 stoler, pulter, knagger og skuffer... Deretter skal jeg forberede meg på at det blir veldig, veldig stille veldig, veldig plutselig... Og så kan jeg begynne å forberede meg på en ny termin med nye muligheter!

God forberedelse til oss alle :) !

9 kommentarer:

 1. Det er sant, det er mye tid og tanke som går til forberedelser av et eller annet. Men forberedelsene er vel på en måte en del av opplevelsen også? I alle fall ofte! Men det jeg gjør som er litt dumt er at en del av forberedelsene ofte er å grue meg eller bekymre meg før et eller annet...og det er stort sett helt unødvendig og utrolig ressurskrevende. Veldig dumt, absolutt forbedringspotensiale!

  SvarSlett
  Svar
  1. Nemlig! - Her gjelder det å holde tunga rett i munnen... og så å kunne klare å koble heeelt ut når det er anledning til det også ;)

   Slett
 2. Siste kveldsundervisning idag, no starte ferien!! Føles like rart hvert år..litt tomt tidligere på dagen når æ sa farvel til dagtidelevene, mye latter og gøy, men det er litt sørgmodig å gå på ferie også..

  SvarSlett
  Svar
  1. Her holder vi på helt til fredag kveld... endatil med kveldsavslutning i dag!

   Lykke til og god ferie til deg !

   Hilsen Siri

   Slett
 3. Fine bloggen din:-) Det gode med forberedelser er at da slipper man å føle seg uforberedt og "ute i siste liten". Noe som er ganske velkjent. Begynner så smått å erfare at god planlegging må til for å unngå bekymringer og stress :-) Og også kunne nyte øyeblikkene..

  Håper du ikke tar ferie fra bloggen også!

  Hilsen Inge :-)

  SvarSlett
 4. Hilsen Inger...skulle det stå i kommentaren over ;-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk det er veldig, veldig hyggelig å få litt respons ! Det kan hende det blir ganske bra med oppdateringer herfra i sommer...Det virker iallefall "som om Allah ikke ville" at vi skulle komme oss til Gambia denne sommeren iallefall ;) så da blir det sikkert en del filosofering i skogen istedet... ;D

   Slett
 5. Ja, fleire tekstar frå deg vil vi gjerne ha no i sommar! Det er ein kunst å balansere mellom å leve her og no og samtidig ha litt struktur på kva som skjer framover. I det siste har vi vore litt bakpå med alt som skal skje, og det er ikkje kjekt. Når aktivitetar vi burde ha visst om stadig kjem for brått på, blir det berre stress...

  SvarSlett
 6. Takk - og det er sant at hele livet er en balansegang! "Too much of anything is good for nothing"! :D

  SvarSlett