lørdag 2. juni 2012

Simple living, "feng shui" og det vi omgir oss med:

Det er rart å plutselig se "det man selv har funnet ut bare ved å ta i bruk sin egen magefølelse" bli bekreftet av andre som også har tenkt litt... ;) 

Jeg har lenge lurt på hvorfor jeg liker energien i huset mitt så godt, hvorfor jeg ikke føler for å følge interiør-trender - og hva tingene mine egentlig gjør med meg... I dag fant jeg denne artikkelen i Aftenpostens nettutgave fra 2007:  

Og nå forstår jeg enda bedre hvorfor jeg har det 
så bra med alle de gamle tingene mine! :)
(Fotograf: Sverre... for bladet Kamille) 


Gitte Jørgensen (43) fra København er initiativtager og forfatter av bøkene om simple living som kom ut på norsk i fjor høst. Hun vil gjerne få simple living-filosofien godt plassert i den skandinaviske hverdagen.- Det handler om å velge det viktigste og leve etter det hver dag, sier hun.

- Hvordan kan dette påvirke boligen?
- En større bevissthet om hva som er viktig for deg, gjør deg også mer klar over hva du omgir deg med. Hvordan kan du innrede boligen din slik at den gjenspeiler dine verdier? Er den et utstillingsrom eller et sted der mennesker kan trives? Det handler om å skjære bort det overfladiske for å komme inn til kjernen av det som er viktigst for deg. Målet er en enklere livsførsel, redusert forbruk, bedre livskvalitet, mer tid til dem du er glad i og til det du trives med.

Verdivalg
Hun opplever i dag en akselererende forvirring rundt verdier og viktige valg i livet.
- Folk har sluttet å tenke selv, og altfor mange tenker at svarene allerede er gitt. Vi får hundre ganger mer informasjon enn for bare få år siden og må ta mange ganger så mange valg hver dag. Dette fører til stress, som igjen fører til beslutningsvegring og en følelse av tvang istedenfor frihet. Paradoksalt nok er vi i verdens rikeste land frarøvet vår frihet! I Danmark er det 35.000 sykemeldinger pr. dag på grunn av stress, og det er vel ikke noe bedre i Norge? spør hun.

- Mot dette kan simple living være en inspirasjon. Det er ingen fasit, men en rekke spørsmål du kan stille for å finne ut hva du egentlig vil. Det er en måte å fjerne støy på. Ved å forenkle livet kan du igjen lære å høre din egen stemme, hevder hun.
FrihetGitte Jørgensen er opptatt av at alle ting taler til oss. Hun oppfordrer oss til å merke hvordan vårt hjem påvirker oss og ta stilling til de tingene det ikke føles godt å omgi seg med. Gå en sightseeing i ditt eget hjem og kjenn etter hvilke ting som gir energi og hva som «drenerer» deg. Rydd opp og kast ut om nødvendig.

- Men det må være en balanse. 
Man kan rydde til man segner. Målet er ikke det sterile, kremfargede hjem, understreker hun. Tvert imot kan en bredere bevissthet om hvem du er føre til at du finner ut at du vil ha en vegg i hver sin farge og badekaret midt i stuen. Idealet i simple living er frihet fra konvensjoner. Man kan for eksempel finne ut at man vil ha det største rommet i leiligheten til soverom med utsikt over byens tak, droppe stue og la kjøkkenet være oppholdsrom godt nok. Behovene og prioriteringene dine skal synes i boligen, og friheten til å velge skal være en reell frihet, understreker Jørgensen.

Man må våge å skape sin egen stil og ikke nødvendigvis følge trender. Dette vil også føre til færre impulskjøp og mer gjennomtenkte løsninger i innredningen. Ditt hus skal være en god bolig for kropp og sjel, og en balanse mellom fortid og fremtid. Den skal gi deg ny inspirasjon og energi i hverdagen, ikke tappe deg for krefter og by deg til å utføre tvangsmessige handlinger som rydding og støvsuging i tide og utide, ifølge Jørgensen.

- Altfor mange blir trette og fylt med dårlig samvittighet idet de går inn over dørterskelen til sitt eget hjem, fordi de kommer på alt som bør ordnes. Hvorfor skal vi ha det sånn? Skal hjemmet vårt være perfekt for vår egen skyld eller for naboens? I bunn og grunn handler det om å innrette sitt liv innenfra og ut. Å finne sin egen radar i så mange valg, og lære seg å bruke intuisjonen, så din bolig føles god og ikke bare blir en kopi av en side i et boligmagasin, hevder Gitte Jørgensen.

4 kommentarer:

 1. Det første kapitlet under 'Verdivalg' er som jeg ser det hele forklaringen. Jeg tar meg i å sukke oppgitt over alle valg jeg har, og klarer ikke helt å falle til ro med de valgene jeg tar. Lurer litt på om gresset kanskje er grønnere på den andre siden..

  Nå det er sagt har jeg gjort mange valg jeg er meget fornøyd med og dypt enig med meg sjøl om.

  SvarSlett
  Svar
  1. Sånn er det vel ofte for de fleste, vel?... Da gjelder det vel også bare å kunne godta noe av denne forvirringen,.. men kanskje vente med noen av de store valgene til man er helt, helt sikker...?!

   Slett
  2. I forvirringens navn er jeg stadig helt, helt sikker ;)

   Slett
  3. hihi ;D Det er jo mye fint med det også, da !

   Slett