tirsdag 12. juni 2012

Serialitet og tips om filosofisk lesning...

Det hadde seg sånn at jeg ble oppringt av en hyggelig mann som ville invitere meg til "Tankeranglingsfestivalen" utenfor Tønsberg i månedsskiftet juni-juli for å fortelle om min blogg og mitt prosjekt. 


(Nå kan det jo hende at jeg likevel kan reise dit - siden turen til Gambia ser litt usikker ut - men tiden vil jo vise hvor jeg ender...)


Omtrent samtidig ble jeg presentert for en bok med sitater fra flere bøker av filosofen Arne Næss...
Her er det ikke bare jeg som er glad fordi verden er grønn...
men i følge Spinoza hele verden som er glad fordi den er grønn!!! :D
Siden jeg forsøker å være litt oppmerksom på slike "tilfeldigheter" regnet jeg med at det var på tide å lese litt av Arne Næss, da... Og i neste omgang er det blitt helt klart for meg at jeg blir nødt til å gå videre og sette meg inn i arbeidene til filosofen Spinoza. For jeg liker det jeg leser når Arne Næss forsøker å formidle Spinozas tanker - og jeg siterer litt fra noen av bøkene hans her:

"Selv har jeg sluttet å spørre om mening med alt. Jeg behøver ikke vite noe om det. Det greier seg for meg å finne mening i NOE.Og det er mye jeg finner mening i. Kjenn nøye etter hva det er du finner mening i - og hold deg til det! Skriver Arne Næss i "Mental håndbak" fra 2002, I "Livsfilosofi fra 1998 skriver han:

" Å føle at man hører hjemme i livet, krever både målrettet vandring - og bare å være til. Mulighetene i dette landskapet er uvante, men underveis kan alt skje. Ferden er åpen. En viktig utfordring når vi står overfor kritiske veivalg, er å lytte til fornuft og følelser i en positiv retning, til bedre livskvalitet og oppriktig glede. Jeg bygger dette synet på en optimisme over menneskets mulighet til å være en skapende livskraft på jorden".

I "Det frie menneske" skriver Næss om Spinozas definisjon på lykke: "Spinoza definerer gleden ikke bare i deg selv som en fornemmelse, men som en endring i hele din verden. Lett å forstå?, spør Næss - og svarer. - Nei, men det er noe inspirerende i tanken på gleden snarere som endring av verden enn som "en rent subjektiv fornemmelse"... Du selv og verden kan altså ikke helt skilles fra hverandre - slik at når du er glad - så ER også "hele verden glad",  på en måte...!

Spennende... dette må jeg altså lese mer av!6 kommentarer:

 1. Tusen takk for spennende lesetips. Ikke utenkelig at disse blir en del av sommerens lesing.

  SvarSlett
 2. For en herlig blogg med spennende tips!:)Denne må jeg følge!:)Hilsen Else Britt

  SvarSlett
  Svar
  1. Så hyggelig! Velkommen skal du være !!! ;D

   Slett
 3. Nå fikk jeg lyst til å lese noe av Arne Næss, - takk for smakebiter og tips! :-)

  SvarSlett