tirsdag 8. februar 2011

Om det å ligne på mormor…


Har jo alltid hørt at jeg ligner på både mamma og mormor… runde kinnbein og klumpenese… har ikke alltid vært så begeistret for det,… men nå ser jeg jo at dette prosjektet bare er en kopi av livet og læren til både mamma og ikke minst hennes mor; mormor. Og det er jo bare gøy! Og litt koselig J

Mormor sto ved oppvask-kummen og vasket brødposene i det siste vaskevannet. Og hang dem opp til tørk over vasken. Husker de hullete og litt fettete posene som ble brukt om igjen og om igjen. Hun hadde alltid handlenett. Handlet aldri mer enn det hun trengte. Spiste alltid restene.
En av skuffene på kjøkkenet var brødskuffen. Der lå de tørre brødskalkene som ble til overs helt til de var så tørre at vi kunne kverne dem opp til brødrasp. Det gjorde vi med den lille håndkverna med trelokk, som vi skrudde fast i kjøkkenbordet med en tvinge.

Dette har jeg kopiert! Nå lager jeg kjøttkaker med eget brødrasp. Men jeg har ikke ennå laget mormors spesial der hun stekte brødraspet med sukker i panna og serverte det lagvis med hjemmelaget eplesyltetøy og krem i en transparent glassbolle: Tilslørte Bondepiker.

Ikke har jeg begynt å koke brunostrester med melk og sukker og kalt det for prim heller. Jeg har også til gode det å ta vare på til-og-fra-lappene fra jul til jul, surre opp igjen hyssingen fra gavene -  eller begynt å bruke postkort på nytt ved å klistre nytt papir på skrivesiden…

Men som barn var det spennende med skrivebordsskuffene med gamle kort, snorer, strikker og stempler. Mye av det ble til leketøy for småjenter. Blant annet husker jeg at vi lagde puslespill ved å klippe opp gamle postkort.

Så her er det fortsatt en del å hente, altså J

5 kommentarer:

 1. Jeg kjenner den kverna, Siri. Vi hadde en sånn i
  kjøkkenskuffen, men den ble aldri brukt til tørt blød. Men nøysomhet er en dyd, ihvertfall var det
  en dyd en gang. Du er tøff !

  SvarSlett
 2. Jeg må ikke skrive uten briller, da blir det skrivefeil. Blæh.

  SvarSlett
 3. ...hehe... og akkurat som mormor må jeg også bruke lesebriller nå... det kan hende den beste, Peer :)

  SvarSlett
 4. Mamma har fortsatt sånn bordkvern, men den brukes stortsett til mandler til marsipan og kaker før jul :-)

  Det er mye vi kan "hente opp igjen" fra fortiden av gjenbruk.
  Men det er litt ekstra tungvindt :-(

  Stå på, Siri!

  SvarSlett
 5. Joda, Jenny! Vi lagde mye marsipan til jul med den - og Ebrima var ekspert:)

  SvarSlett