onsdag 18. mai 2011

Min daglige kokkekamp...

...og verdens-søppelberget…

Ja til respekt for mat. Og til kreativiteten. I min daglige ”kokkekamp” forsøker jeg å få til så mye som mulig - for så lite penger som det går an. Det er ganske morsomt – og jeg ble enda mer inspirert da jeg leste om Tristam Stuart i Folkevett her om dagen.

Den engelske miljøaktivisten og friganeren Tristam Stuart ga ut boka ”Waste: - Uncovering The Global Food Scandal” i 2009, og nå skal han få ”Sofieprisen ” i Oslo 15.juni J

I  ”Folkevett nr.2” peker han på at for bare en generasjon siden var matkasting omtrent helt uaktuelt. Den gangen gikk bare 2-3 prosent av mat-ressursene til spille. I dag havner omtrent en tredel på søppeldynga! Dette er jo akkurat det jeg visste. Mamma og mormor ville aldri kastet et halvt brød for eksempel. Men jeg vet at jeg har gjort det… før altså…ikke nå lenger!
Vårt daglige brød... bør vi skive og legge i fryseren
for å tine eller riste når vi skal bruke det. Da blir det veldig lite svinn !

På den samme kloden opplever mer enn 1.milliard barn og voksne sult og underernæring. Mindre enn en tredjedel av den maten som havner på søpledynga i Europa og USA er nok til å mette disse, sier Stuart. Han påpeker også at problemet slett ikke er mangel på mat, men urettferdig fordeling og meningsløs sløsing.

Bare de vannmengdene som går med til å dyrke og produsere mat som kastes globalt, vil være nok til å dekke det private behovet. Og ved å stoppe matkastingen kunne rike land redusert sine samlede klimagassutslipp med 10 prosent!

Britiske myndigheter har nå satt i gang en holdningskampanje for å få privathusholdninger og bedrifter til å forbruke mer fornuftig og kaste mindre.

Sjekk ut lovefoodhatewaste.com

Jeg tror det er fullt mulig å skjerpe inn igjen de dårlige vanene min generasjon har fått. Jeg tror bare vi må fokusere på det. Bli bevisste – og litt kreative – så er det mulig å spare inn mye og bli mer miljøvennlige igjen!


4 kommentarer:

 1. Takk ! Ja - jeg likte den engelske siden der det er masse praktiske råd og tips - også oppskrifter på restemat av vegetariske retter, så klart :)

  SvarSlett
 2. Dette er veldig bra, Siri! Her var det mye spennende - og nyttig å lese:-) Du er utrolig:-) Jeg gleder meg til å være mer "sammen med" deg til høsten!!!
  Klem Eva

  SvarSlett
 3. Takk :) Jeg gleder meg også !Klem!

  SvarSlett