fredag 27. mai 2011

Vilt, vakkert og…spiselig!

Nå bugner det av gratis energibomber i grøftekanten! De er på sitt beste akkurat nå når de spretter ut sånn på tidligsommeren – og det er overraskende mye man kan spise av det grønne som spruter ut på denne tiden!
Brennende, heit, sunn - og gratis !

Her blir det i alle fall neslesuppe! Den er lettlaget og full av vitaminer. Jeg plukker de friske skuddene og bruker plastposer og saks. Først gir jeg kjøttkraft eller buljong et oppkok før jeg legger i den finklippede brenneslen og koker til den er mør (karvekål er også godt som suppe eller stuing!). Jeg smaker til med en fløteskvett og salt og pepper til slutt. Nydelig med nybakte rundstykker (gjerne med nyplukket bergmynte fra grøftekanten i ).

Er man litt våken og kreativ er det mye annet fra skogkanten som også kan sprite opp kostholdet på denne tiden. Vinterkarsen spretter også opp nå. Plukk dem når de ligner på minibrokkoli. Skyll godt, kok opp masse lettsaltet vann og ha i plantene. La de renne av i et dørslag med en gang de er mørkokt og rør inn etter smak med olivenolje, salt pepper og gjerne litt sitronsaft.

Elg og rådyr elsker de friske granskuddene som nå popper ut på grantrærne. Lyst på en egenartet pesto? Mos de sprø, lysegrønne gran-skuddene sammen med basilikum, olivenolje, hvitløk og pinjekjerner i pestoen!

Kjenner du Smørbukken? Det er en tykkbladet sukkulent som vokser langs steinbed og i solbakker på denne tiden. Den smaker som sukkererter. Og ikke å glem løvetannbladene; de smaker som ruccola, men litt mer syrlig og kan brukes frisk i hvilken som helst salat.
Vel bekomme J

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar