onsdag 16. november 2011

Det er gratis!

Det er mørkt. Kaldt ute. Lunt inne. Ro og dempet belysning. 
Det er høysesong for en aktivitet jeg er ganske god til !
Jeg snakker om å...
ll
Mørkt og tørt - nå er det på tide å sove!
For meg gjelder det egentlig bare å pakke meg inn i gromdyna. Nyvasket flanellsdynetrlekk - og passe temperatur på soverommet... Rulle meg inn, anlegge stabilt sideleie - og dermed; natta!

For andre som kanskje trenger litt mer hjelp kommer noen deilige råd her:
Og gå en liten tur og så drikke noe varmt (en beroligende te for eksempel) og spise bare litt (en liten banan kanskje) er lurt. 

Det er smart å ikke ha på TVn helt fram til leggetid, men heller lese en bok og tenne et lys for å trappe ned. Det er også deilig å ta en varm dusj før man legger seg. Det beroliger og gjør deg avslappet!
Om jeg likevel legger meg og er litt stressa forsøker jeg å tenke på noe beroligende. 

Avspenning:
Da er det er fint å legge seg i det som på sanskrit kalles shavasana (dødsstille). Det er å ligge på ryggen med avslappede armer og ben litt ut til hver side. Trekker du skulderbladene litt inn mot hverandre blir nakken liggende mer avslappet og håndflatene vender oppover.
Jeg starter alltid med en fullstendig yogapust: En innpust som fyller først hele lungene - så hele brystet og så helt opp i halsen. Så holder jeg pusten så lenge jeg kan - og når jeg puster ut puster jeg helt, helt ut - så langsomt jeg kan. Dette gjentar jeg 3-5 ganger.

Fyll opp!
Mens jeg ligger sånn under dyna tenker jeg at nå skal jeg ikke sovne før jeg har fyllt opp hele kroppen med ro og farge... Jeg tenker meg at jeg ligger i en varm tank med "fargebad" - og at hele jeg skal fylles opp med denne  fargen ( du velger akkurat hvilken farge du vil ha - for tiden foretrekker jeg en tett turkisfarge :)
Så begynner jeg med å tenke at jeg fyller farge opp igjennom fotsålene - og langsomt opp gjennom hele kroppen; kroppsdel for kroppsdel helt til jeg har fylt opp til nakken og haken, munnen, over øynene, pannen, hele hodet - og tvers igjennom hele meg. Hvis jeg ennå ikke er sovnet tenker jeg at jeg flyter og puster i dette beroligende fargebadet - inn igjennom fotsålene - og ut igjennom toppen av hodet. 
Og om jeg ikke sover etter dette - så er jeg iallfall god og avspent :)

God Natt!6 kommentarer:

 1. Det var en fin metode, den skal jeg prøve neste gang sinnet spinner og kroppen er sliten :)

  SvarSlett
 2. jeg er selv litt av en koala, altså sover gjerne lenge og er sterkt uenig med de som sier søvn er undervurdert men men:)Tusen takk for nyttige tipps Siri!Likte veldig godt den meditative tilnærmingen din *Gjeesp* som skal testes ut umiddelbart:) God natt:)

  SvarSlett
 3. Supert innlegg! Jeg er glad i avspenning, meditasjon, yoga mm så det gleder meg å se at andre også holde på med noe av det samme.

  SvarSlett
 4. Så hyggelig! Ja, vi trenger alle våre pusterom - og yoga, meditasjon og avspenning blant annet noen av mine :)

  SvarSlett