tirsdag 24. april 2012

Nå spirer gratismaten i grøfta igjen!

Noen synes det er skummelt eller frastøtende å plukke ting som vokser vilt i naturen og spise det - da går de glipp av mange delikatesser!
Gratis mat som spirer nå!
De skal plukkes nå når de spirer og er ferske og saftige og unge og gode - ikke når de har stått og blitt lange og seige...

Selvsagt skal du tenke på hvor du plukker i forhold til støv og forurensning generelt - og "salaten" skal jo vaskes og slynges slik som andre planter man plukker ute i jord og sand...

Men når det er sagt vil jeg anbefale å sjekke ut det store matfatet vi har i skogkanten i de neste ukene - tenk bare hvor stilig det er å "rocke opp" salatene med noen granbarknopper, litt løvetannblader, noen groblad eller litt marikåpe!

Andre spiselige "grøfteplanter" er skvallerkål, brennesle (som må hakkes og kokes, selvsagt - og brukes på samme måte som spinat),vikker, hestehov og karvekål. Alle disse kommer tidlig - og kan nytes som de er... 

Senere på sommeren kommer andre urter og blomster - som mjødurt og blomkarse... De pynter opp enhver salat - og kan jo tilogmed glaseres med sukkerlake for en ekstra spiss på smaken :)
Prøv da vel!

11 kommentarer:

 1. Trodde hestehov var giftig? Ellers spiser jeg også mange av de plantene du nevner :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. neida - hestehov er ikke giftig - men den er litt bitter...

   Slett
  2. Hestehov er giftig. Kreftfremkallende. Men ja den har vært brukt som matplante i tidligere tider før vi viste bedre.

   Slett
 2. jeg er også fasinert over ville planter som kan spises. Men vet ikke om så mange.

  SvarSlett
  Svar
  1. Det meste kan smakes på og sjekkes ut - men det er sikkert lurt med en "guide" ;) Hilsen Siri

   Slett
 3. For all del ikke spis noe dere ikke vet hva er og om det er giftig. Det er flere giftige planter der ute.
  Gå på biblioteket og lån bok les og lær. Nytteveksthåndboka fra nyttevekstforeningen for eksempel er ei bra bok. Eller søk på seriøse sider på nettet. Her er en svensk diskusjonsside om nytteveksturter:
  http://www.alternativ.nu/index.php?board=109.0

  SvarSlett
  Svar
  1. Mye er jo trygt og kjent - men hvis man er i tvil er det selvsagt viktig å sjekke med "boka " :)

   Slett
 4. Kjempebra tips! Tenk så mye man plukket i naturen før og brukte i mat i forhold til nå. Mennesker for et par hundre år siden hadde svært god kunnskap om hva som grodde ute. Nå vet vi kun hva som ligger i plast på Kiwi. :) Hva er det på bildet?

  SvarSlett
  Svar
  1. artig at du spør! har vridd hodet mitt for å huske hva de heter - ...så jeg trenger en nytteveksthåndbok som blir anbefalt over her ;)!

   Slett