mandag 16. april 2012

Skyggebilder - og så litt hverdags-filosofi...

Platons hulelignelse er noe av det mest mystiske og spennende jeg vet å filosofere over... Kort oppsummert handler den om at Platon mente vi mennesker kun så brokker og skyggebilder av virkeligheten. 


Han illustrerte dette ved å sammenligne oss med fanger som hadde sittet hele livet bundet fast innerst i en hule der de bare så alt som fantes i verden som skygger på bakveggen i hulen. For disse menneskene framsto skyggene og skikkelsene i gjenskinnet fra bålet som den egentlige virkeligheten (det var jo det eneste de hadde sett) - og for dem var det ufattelig å tenke seg de håndgripelige dyrene, menneskene - eller sola som skapte lyset der utenfor hulen...
Om vi hele livet bare har sett skyggene - hvordan kan vi da forstå hva det virkelige består av???
Forklaring på Platons hulelignelse fra Wikipedia: "Vi ser alt gjennom våre fordommer, og kan ikke frigjøre oss fra dem uten å stå i fare for å miste vår forstand. Det er derfor et meget dristig prosjekt å innse hva som er de sanne fordommer for alt, nemlig det Platon kaller det godes idé, og som sola her er et symbol på. Sollignelsen sier at slik sola er det grunnliggende prinsipp for alle sansbare ting og slik også for menneskets evne til å se disse tingene, slik er det godes idé det prinsipp som gjør de enkelte tings idéer mulige. Det godes idé gjør det også mulig for menneskets tenkeevne å tenke idéen, slik sola gjør det mulig for menneskets syn å se det sansbare."

Jeg fikk ufrivillig fett på linsa - men jeg likte effekten og tok noen bilder før jeg tørket det av :)
Noen ganger føles det nettopp som om jeg ikke ser hele bildet. Jeg lurer for eksempel på hvem det er som sitter inni hodet mitt og kommenterer alt jeg gjør og tenker... Et slags kritisk "over-jeg" som observerer det hele...
Og sannsynligvis får jeg aldri vite hvordan det hele egentlig henger sammen...
Oj... Dette ble veldig filosofisk... I likhet med de greske filosofer innser jeg iallefall hvor lite jeg i virkeligheten vet - og det er jo iallefall en begynnelse :)

Men det er interessant å gruble litt en gang i blant...
I hverdagen - og når det gjelder generelle leveregler - er jeg aller mest tilhenger av den enkle filosofien... Thorbjørn Egners for eksempel:

"Man skal ikke plage andre -
man skal være grei og snill...
Og forøvrig kan man gjøre hva man vil!"

Og sånn ellers... er det kanskje greit at jeg skal ut og lufte meg litt snart nå...!? ;)

5 kommentarer:

 1. Ja, den indre kommentatoren er med meg også. Litt plagsomt til tider, særleg når ho stiller spørsmål om og undrar seg over vitsen med alt eg gjer... Godt innimellom når ein kan sleppe unna kommentatoren og berre vere utan å analysere. Det er kanskje det ein kallar flyt-tilstanden?

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja - kjenner noen ganger flyt uten kommentarer jeg også, heldigvis noen ganger når jeg skriver for eksempel - og noen ganger når jeg mediterer :) Det er fint!

   Slett
 2. Et interessant innlegg! Man kan filosofere over så mye, - og det er jo så mye vi ikke vet, selv om vi mennesker oppfører oss som vi er "konge på haugen" i universet.
  Tror ikke hjernene våre kan fatte den hele og fulle sannhet bak alt det vakre og mystiske der ute, - selv om vi gang på gang prøver å komme med ligninger, teorier og hypoteser.
  Det eneste vi vet sikkert er at vi ikke vet alt. ;-)

  SvarSlett
 3. Nemlig! Og så får vi jo bare forsøke å gjøre det beste ut av det - og nyte det underet at vi er her... vi som har det godt :)!

  SvarSlett
 4. Hei! Jeg liker bloggen din. Har du lest noen av bøkene til Echart Tolle? Kan anbefale boka "en ny jord" som bla omhandler dette med " den indre kommentatoren" og hva det egentlig er som observerer at vi tenker og observerer....Spennende saker:-) Lykke til videre med bloggen din. Vet du forresten om flere gode blogger som handler om "Simple living"? Hilsen Ragnhild

  SvarSlett