mandag 2. april 2012

Tidens tann, evolusjonen og speil og sånn...

Jeg har brukt lite penger på å holde ved like og stelle med mitt eget utseende i det siste. Desto mer tid har jeg brukt på å forsøke å godta både meg selv, livet og ikke minst tiden slik den nå en gang er...
...likevel lider jeg fortsatt (fra tid til annen) av en for meg litt mystisk angst for å møte meg selv i speilet...
Ikke vet jeg når i evolusjons-prosessen det var menneske-apene ble opptatt av sitt eget speilbilde. For min del startet det ganske tidlig, husker jeg.... Med null angst og kun nysgjerrig glede i meget unge dager... men etter hvert med mer og mer skepsis og problematisering... Og nå for tiden er det helt tydelig ofte ett eller annet litt angstfylt som skjer når jeg skal forholde meg til mitt speilvendte alter ego der inne... Dessverre! Jeg jobber stadig med meg selv - og forsøker å slippe taket i tankene på at jeg blir eldre, mer sliten og rett og slett ikke ser ut som en uthvilt 39-åring bestandig lenger...

Best lykkes jeg med å glemme mitt eget speilbilde når jeg er ute i naturen, filosoferer, er opptatt med noe kreativt - eller mediterer. Og like viktig; når jeg er i aktivitet uten å tenke på hvordan speilbildet mitt ser ut føler jeg meg både sterk, frisk - og på ingen måter eldre enn det jeg var da jeg var 20! Kroppen fungerer - jeg tror faktisk  ikke jeg har vært i så god form som jeg er akkurat nå noen gang tidligere i livet... På den annen side; vanskeligst er det når jeg skal ut og være sammen med nye folk, fremmede folk - folk jeg tenker skal vurdere meg uten å kjenne meg...

Samtidig må jeg tenke på at jeg slett ikke fascineres av glatte, "polerte" - eller  "tradisjonelt vakre" ting - eller folk - selv. Jo: Gamle steiner for eksempel - slepet av tiden og vinden og været. Men gammel mose på stein for eksempel blir jo bare vakrere og vakrere jo eldre den er. Og gamle rockere... Keith Richards og Patti Smith... Levd liv og robust sårbarhet i en herlig mix. 
Patti Smith - rocka og gammel på en levende måte
- så min konklusjon er at det ikke er noen krise å ligne mer og mer...
Så i motsetning til alle reklameplakater og skjønnhetstips vil jeg igjen insistere på at skjønnhet i virkeligheten faktisk er noe innenfra. Noe som som kan få oss til å glemme speil, rynker og dårlig belysning - og se litt mer innenfor - både på oss selv og andre!

9 kommentarer:

 1. Kom over bloggen din etter et søk etter blogger som omhandler økonomi. Interesserer meg også litt for minimalisme så da virker det jo som bloggen din treffer blink. Følger deg nå :) Som du skriver synes også jeg det indre er viktigere enn det ytre, og på dager man ikke føler seg helt på topp får man minne seg selv på at man selv ikke finner polerte og tilsynelatende "perfekte" personer så interessant selv. Og akkurat det tror jeg gjelder ganske mange. Ha en fin mandag :)

  SvarSlett
 2. Jeg synes ikke vi skal være så strenge mot oss selv:-) Ok, vi ser ikke ut som om vi er 20 lenger, men det er vi jo ikke heller. Vi får heller glede oss over å ha en kropp som fungerer og et ansikt som ser er "ekte". Ikke alle dager er like gode speil-dager som du jo er inne på, men sånn er det nok for de som er 20 også;-)
  Kos deg med påskeferien, jeg koser meg med innleggene dine:-) Hilsen Hanne.

  SvarSlett
 3. Takk til dere begge :) Ja! - i gode og onde dager skal vi faktsik aller mest av alt elske oss selv! God uke til alle :D!

  SvarSlett
 4. Eeeeh, du glemte noen... Cohen, Dylan, og Johnny Cash holdt det gående til han døde 71 år gammel ca, og ikke å forglemme Emmylou Harris, ... :-)) Drømmer av og til om ansiktskremer til seks sju åtte hundre kr, men hudlege Ole Fyrand har sagt at det er bare tull, så det går mest i Spenol her i gården...

  SvarSlett
  Svar
  1. Jaja! Maaange ikke nevnt... Joni Michell!!! Etc. etc... Ellers; jeg slutta med spenol pga "mystiske" ingredienser - nå bruker jeg mandel- og olivenolje feks med sitrus-ekstrakt - rent og nydelig ! :D

   Slett
 5. Mystiske ingredienser... uffda! Hm...

  SvarSlett
  Svar
  1. ja, vel,... man skal jo ikke tro på all skremselspropaganda man hører - så jeg veit jo ikke.. Men oljer det føles iallefall veldig bra :D!

   Slett
 6. Vi skal ikke være så strenge med oss selv. Ikke at jeg er upåvirket av at ting ikke sitter like høyt eller er like fast lenger, så er jeg likevel mer fornøyd med livet nå enn når jeg var noen og 20..

  SvarSlett
  Svar
  1. Enig !- Dessuten får man heldigvis litt erfaring og oversikt med åra ;) Jeg er jo heldigvis mye tryggere på meg selv nå - enn det jeg var da jeg var 20 også :D!

   Slett