lørdag 3. september 2011

Status-sjekk etter 8 måneder


Dette er reglene jeg satte opp for meg selv i strarten av året: 
Jeg ville forsøke å leve så nøkternt og på lavbudsjett med en tankte på at hvis alle gjorde som meg ville det kanskje være nok til at alle i verden kunne ha det like bra...

1. Ferier der man tar fly eller reiser unødvendig langt på andre forurensende måter blir ikke aktuelt.


2. Mat: I  hverdagen skal jeg leve sunt, men nøkternt. Jeg skal utnytte rester, og ikke handle ting som ikke blir brukt. Men matbudsjettet skal tilpasses at det å spise og drikke sammen med venner og familie er nødvendig for å ha det bra! Mat og sevice er i utgangspunktet heller ikke samfunnsøkonomisk negativt, likevel;  alt med måte!

3. Kremer og hudpleie ut over det helt nødvendige (tannpleie, deodorant, barberhøvel (Ja!), billig sjampo og ansiktsrem) blir ikke aktuelt. (spennende å se om rynkene kommer til å ta helt av ...!)

4. Klær og sko skal jeg ikke behøve å kjøpe noe av fra nå og fram til 2012.

5. Ting og tang til hus og hjem, utover oppvaskbørste og dopapir feks, er uaktuelt.

6. Går oppvaskmaskinen føyka skal jeg vaske opp for hånd. (vaksemaskin og komfyr mener jeg er nødvendig). TV trenger jeg ikke (har "hjørne-TV"). Er mer i tvil om mobil eller PCn ryker...

7. Dusjing er lov, men ikke så ofte som før! Varmen skal ned, og jeg skal forsøke å fyre mer med ved. Lys skal slukkes, og jeg skal bytte ut vanlige lyspærer med mer økonomiske lysærer etterhvert som de går.

8. Går bilen i stykker - eller ikke blir EU-godkjent i februar - skal jeg klare meg uten bil.

9. Generelt skal jeg gå og sykle der det ikke er helt nødvendig å kjøre.

10. Jeg skal også bli flinkere til å sortere søppel, vurdere hva jeg trenger og ta vare på det jeg allerede har ( her kan det jo bli noen utgifter...)

Det er så lett å leve dette livet at jeg oftere og oftere lurer på om jeg faktsk klarer de målene jeg satte meg! Men når jeg går tilbake og ser hva jeg hadde som mål - så har jeg jo faktisk ingen problemer med å gjøre det jeg satte meg fore! 

Noe har jeg også lært underveis... Mer vegetarmat og mindre kjøtt (feks minst en kjøttfri dag i uka, som grønn hverdag foreslår) kan bidra mer til å behjelpe matvareproblemene i verden enn mange andre tiltak (hvis mange gjør det altså!)

Jeg har altså fortsatt et godt liv :)
Uten shopping !

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar