lørdag 18. februar 2012

For å være presis!

Siden jeg har fått så mange nye lesere - og de fleste av dem har opplevd meg gjennom tabloidpressen og i små drypp - føler jeg behov for å presisere hva som er det viktigste jeg har lært de siste to årene!
Å kjenne etter hva som er viktig for akkurat meg akkurat nå står høyt på lista!
Det har vært skrevet mye om det første halvåret jeg startet prosjektet da jeg ikke spiste sushi, ikke var hos frisøren - og ikke var på kurs eller konsert eller brukte penger på noe som helst som ikke var strengt tatt nødvendig... Jeg føler behov for å poengtere at jeg overhodet ikke tror at dette handlet om miljøvern, fornuft eller god økonomi. Det handlet om mine behov - og min glede av å se hva jeg egentlig kunne klare meg uten og likevel ha det bra! Jeg mener ikke at dette er noe folk skal kopiere eller synes er fornuftig i et samfunnsperspektiv!

Det første halve året var jeg VELDIG mye alene. Jeg mediterte, ryddet og gikk i skogen uten å bruke penger eller være særlig sosial. Dette gjorde jeg fordi jeg trengte å bruke tid på å kjenne etter hva jeg egentlig følte, mente - og for å bli litt mer glad i meg selv. Etter et halvt år i en slags eremitt-tilværelse mesteparten av tida brukte jeg deretter måneder på å opprette et normalt liv med et normalt forbruk - uten å skade miljøet eller drive med overforbruk - et liv man kan leve på lang sikt uten å tenke særlig mye over det. 

Det vil si at jeg nå både handler friske grønnsaker fra andre steder på kloden, går på restaurant, har planer om å klippe håret med ujevne mellomrom, bo på hotell, reise med fly, gå på konsert, kurs - og til og med kanskje ta et karbad en gang i blant!

Den største forskjellen før og nå er at jeg ser at jeg ikke trenger så mye klær, at jeg er mer forsiktig med hva jeg handler av mat - og spesielt av hudpleieprodukter... Og at jeg fortsatt ikke skal pusse opp eller kaste ting som bare er "gått litt ut på dato". Jeg har roet ned tempoet og ser tydeligere hva jeg har behov for.

Men det viktigste er i bunn og grunn at jeg er blitt tryggere på meg selv. Jeg tør å være den jeg er. Det er ganske skummelt - og litt sårbart. Jeg er et enkelt menneske og jeg tør å innrømme det!
Jeg har rett og slett bare blitt mer meg selv.
Og det kan jeg anbefale :) !

26 kommentarer:

 1. Hei! Leste om deg i dagbladet. Jeg har nettopp startet et lignende prosjekt og vil blogge om det et helt år :-) tror ikke det er så mange av oss i Norge så kult å ha funnet bloggen din!

  SvarSlett
 2. Hei, igjen Siri! Så gøy å lese om deg i Dagbladet og se at du forsatt holder på! Det begynner å bli en stund siden jeg intervjuet deg for Norsk Ukeblad om samme tema. Lurer på om du fortsatt klarer deg uten bil, eller om du har fått tak i en ny... :)
  Godt du unner deg litt mer i 2012!
  Lykke til videre med Simple Living-prosjektet.
  Tine

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei! Takk :) Jeg klarer meg fortsatt utmerket uten bil - og derfor har jeg "spart opp" noen brennstoff-liter som blir brukt på et par flyturer våren og sommeren 2012 ;) Hilsen Siri

   Slett
 3. Hej. Dejlig med folk som dig der "går mot strømmen", og jagter drømmen om et andet liv. Prøveprojekt eller ej, det drypper inspiration, og at alt kan lade sig gøre. Men må erkende at da jeg så billedet på Dagbladet.no, var min første tanke.. "Å nej, endnu en rødstrømpe der er helt alternativ frelst". Men jeg blev POSITIVT overrasket, og ser frem til at læse alt om dit 2011 by simple living projekt.. og hvad mon du gør "next"! Hilsen Catherine fra Aalborg

  SvarSlett
 4. Hei, Siri. Så spennende å finne frem til bloggen din, den vil jeg følge! Har lest stykket i Dagbladet, også. Bloggen din virker utrolig inspirerende bare av det lille jeg har sett til nå, og jeg gleder meg til å følge deg :-) Lurer på de 72 punktene som du refererer til, kan jeg finne dem noe sted?

  Lykke til :-)

  Henriette

  SvarSlett
 5. Så hyggelig :) Her er nettadressen: Jeg tror ikke den er interaktiv, men du kan jo bare kopiere den over i søkerfeltet :)
  http://zenhabits.net/simple-living-manifesto-72-ideas-to-simplify-your-life/

  Hilsen Siri

  SvarSlett
 6. Hei du :) Jeg har ikke lest dagbladet, jeg leser knapt aviser som det er, og det du beskriver, det kjenner jeg meg godt igjen i, for slik har jeg levd, mer eller mindre i flere år, bortsett fra at jeg har brukt mye penger og tid på gjenbruk. Det kan bli bruk og kast der også... ;) Men nå blir det ekstra spennende fremover... Mer om det senere når jeg er klar for å skrive om det ;)

  SvarSlett
 7. Heisan, fant bloggen tilfeldig da jeg leste på nettet om den. Synes dette er helt topp, er altfor mye bruk og kast blant folk!

  Selv mistet vi i november alle våre materielle ting, men har tak over hodet og livet i behold, det er det viktigste, det materielle teller ikke mye bare man har det mest nødvendige:)

  Ha en fin helg!

  SvarSlett
  Svar
  1. Oj! Da får man jo virkelig testet dette ut i praksis! Lykke til videre!
   Hilsen Siri

   Slett
 8. Hei. Så herlig å høre om deg som har klart å gjennomføre et sånn prosjekt. Jeg har hele mitt voksne liv vært opptatt av simple living (i hjertet mitt) men aldri satt det ordentlig ut i praksis. Jeg har lest alle Simple Living- bøkene og det fenger meg. Du er en stor inspirasjonskilde :) Jeg tenker at et enklere liv kan være helt forskjellig fra person til person. Vi har jo alle forskjellige verdi- synspunkter. Tror at den enkelte må definere hva som er riktig og viktig for en selv. Kommer nok til å lese litt mer på bloggen din for inspirasjon :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk :) Og - Ja, nettopp - jeg har også skrevet litt om hva det med simple living egentlig innebærer - og kommer til samme konklusjon som deg!
   Hilsen Siri

   Slett
 9. Fint innlegg du har skrevet;-) Har ikkje lest Dagbladet, så æ kan ikkje kommentere det som står skrevet der, men det e godt å høre at tankan dine videreformidles til flere rundt om i landet. Sjøl har æ vært "skrotnisse" i mange år. Har både tv, data og mobil, men det e ikkje det som e poenget, det e å bremse opp og tenke : "treng æ egentlig dette?. I Tromsø resirkuileres minst 70% av avfallet og vi har flere bruktbutikker, så her er forholdene lagt til rette for at man kan prøve å leve enklere ;-) Liker bloggen din, klem

  SvarSlett
 10. Fant bloggen din for et par dager siden, etter å ha lest om det i Dagbladet (på nett). Er nok litt nettavhengig, må innrømme det, og handler litt for mye klær, prøvde en gang å holde igjen, det var litt artig å se hvor lenge jeg klarte meg uten å kjøpe nye klesplagg... Hadde visst trengt en ny runde igjen.

  Er ikke fullt så mye tilhenger av billig mat, er opptatt av kvalitet framfor pris når det gjelder mat. Lager mye fra bunnen av, pga skepsis til (halv)ferdigmat.

  Bilen kunne gjerne blitt hjemme noen dager, bor i gangavstand til jobb... Har et forbedringspotensiale der, ser jeg. Flyr derimot sjelden, ca 1 1/2 år siden sist..

  SvarSlett
 11. Det der med mat er det fint å ha holdninger til! Likte denne kommentaren på nettavisen : "I Frankrike sykler de til delikatessebutikken - mens i Norge kjører vi Mercedes til Rema 1000"

  Hilsen Siri ;)

  SvarSlett
 12. Synes det er fint å lese om tankene dine og bevisstgjøringen du har vært igjennom. Tror mange godt kunne ha hatt godt av slike avbrekk hvor de blir bedre kjent med seg selv og egne behov.

  Selv fikk jeg en Aha opplevelse før jul hvor det gikk opp for meg at jeg egentlig ikke ønsket meg noen ting, og hadde jeg lyst på noe så kjøpte jeg det. Ikke at jeg kjører i Mercedes til Rema 1000, da vi solgte bilen min i fjor for å klare oss med litt mindre. Likevel ble jeg etterhvert klar over et overforbruk og at penger eller materielle ting i seg selv ikke gir lykke. Da er det godt å kunne ha mulighet til å kunne stoppe litt opp og kjenne etter hva som egentlig gjør en lykkelig eller tilfreds.

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk :) Mange opplever det tydeligvis som en lettelse å koble litt fri fra "handlekjøret" - og heller satse på det som virkelig betyr noe! Det gir håp for framtida, synes jeg :D Hilsen Siri

   Slett
 13. Fantastisk å "ramle over" deg - akkurat nå som livet mitt er i ferd med å ta en ny retning. Jeg vet ikke om jeg kunne levd i nærheten av så "simple" som du (jeg er imponert)
  Men det ER mange ting jeg kan gjøre annerledes....og jeg benytter anledningen til å takke deg for at du deler av deg selv. Gode ønsker fra meg til deg. Klem (jeg er av den klemmete typen - når jeg treffer folk som rører hjertet mitt) ;)

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk! Og du aner ikke hvor inspirerende det er for meg at jeg faktisk kan inspirere andre!!! Klemmer fra Siri :D

   Slett
 14. Hei,
  leste artikkelen om deg i dagbaldet og ble inspirert! Syns det er ganske godt gjort at du gav bort pengene du sparte (jeg hadde nok belønnet meg selv hvis jeg hadde vært så flink å spare). Hadde alle hatt samme tankegang hadde denne verden hatt mye mindre problemer!

  Takk for at du inspirerer;)

  SvarSlett
 15. Det du skriver treffer meg rett hjem, Siri! Utrolig inspirerende å lese det du skriver. Jeg har hatt en kursendring i livet noe tilnærmet du har, men i veldig mye mindre skala. Honnør til deg for å ta steget helt ut! Jeg er ikke helt klar for det ennå, men jeg kjenner det inni meg, når jeg leser det du skriver, at jeg er på rett vei og at det er mulig. Takk takk :)

  SvarSlett