torsdag 2. februar 2012

Lykkeforskning - og hvorfor jeg ikke føler trang til å basehoppe...

Jeg har det bra! Jeg ønsker ikke å hoppe i fallskjerm!
Og nå har forskerne funnet ut at det er en sammenheng:
Normalt lykkelige mennesker ønsker ikke å utsette seg for risiko! 

En som er lykkelig med å gå på "bortoverski"
- uten for store utforkjøringer...
«Vi er overrasket over analysene våre som viser at lykkelige folk preges av et ønske om å fortsette å være der de er i stedet for pur optimisme og undervurdering av sannsynligheten for et dårlig utfall. 
 Det sier professor ved Norges Handelshøyskole, Fred Schroyen, til NRK.no. Sammen med kollega Karl Ove Aarbu har han skrevet en rapport basert på nye analyser av en studie av 1500 personer fra 2006.
Analysene viser at en humørbevaringseffekt («mood preservation») trumfer en forvrengt oppfatningseffekt («distorted perception»). Den førstnevnte gjør at man tar mindre risiko fordi man har det bra og ønsker å bli værende der man er i livet. Er man preget av den siste regner man derimot med at alt går bra uansett - og er villig til å ta større sjanser.
Det er store forskjeller innad i Norge - og også mellom land. Sånn i det store og hele er ikke nordmenn veldig glade i risiko, ifølge forskerne, men amerikanerne har enda høyere terskel for å ta en sjanse.
 – At Norge er en en solid velferdsstat med et sjenerøst sikkerhetsnett, kan være årsaken til at nordmenn har mindre imot risiko enn amerikanere, tror Schroyen.
 
Mens nordmenn ifølge undersøkelsen har en risikoaversjon (redsel for risiko) på fire, blir tallet målt til åtte for amerkanerne. Skalaen starter på null, for personer som er fullstendig blottet for redsel for risiko».

Nå forstår jeg hvorfor jeg ikke føler behov for å slenge meg ut fra en fjelltopp – eller utfor en foss med en strikk rundt anklene...
Jeg har det rett og slett for bra :)

10 kommentarer:

 1. Hehe, jeg har det likedan :) Men, lykken er ikke som den var, så jeg føler behov for å oppsøke lykken der den er, for her er den jo ikke... Hvis du forstår... ;)

  Så egentlig, de reglene staten trykker ned på noen av oss, fører til at vi blir ulykkelige og desperate..?

  SvarSlett
  Svar
  1. Hm... Synd med lykke som ikke er der vi er fordi regler og andre vansker gjør det umulig for oss! Selv har jeg en flink og arbeidsom svigersønn som ikke klarer å få seg et ærlig arbeid selv om han gjør hva som helst! Det er også meget deprimerende!!! Og veldig leit!

   Lykke til med å oppsøke lykken din :)

   Slett
 2. Jeg leste også den artikkelen - og humret litt for meg sjøl. Jeg er også veldig lykkelig, og syns for tida det er deiligst å være hjemme :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja - hjemme er trygt og godt og koselig ;)

   Slett
 3. Godt å høre at vi slipper!! Har ikkje planer om dykking eller strikkhopping heller..og flott at forskere har beviset som vi kan slå i bordet med!! ;o)

  SvarSlett
 4. Sto det ikke at amerikaneren hadde enda høyere terskel for å ta risiko? Eller kan jeg ikke lese? - Ellers: Interessant!

  SvarSlett
 5. jo - du har rett! Amerikanerne har enda høyere terskel, men nordmenn kom veldig høyt på statistikken - og det var det som overrasket forskerne !

  SvarSlett
 6. Har ikke lest artikkelen, men arrangerte en tur til voss med ledergrupper fra skandinavia, der individene fylte ut spørreskjema på forhånd, og i følge planleggerne i voss var risikovilligheten ekstremt høy i denne gruppen (altså ledere). Bortsett fra svenskene.

  (Sånn litt artig når du kobler mennesketyper og lykke mot risikovillighet. Og land. Var svenskene med i artikkelen? Våre svensker ville fiske.)

  SvarSlett
 7. Hehe ;) Nei- svenskene var ikke spesielt nevnt i artikkelen.., men de ER ekstremt opptatt av trygghet! Hilsen Siri

  SvarSlett