tirsdag 31. januar 2012

Filosofisk tirsdag...

Da jeg hørte på lørdagens utgave av "Jazz og filosofi" på NRK P2 forsto jeg det: Jeg er rett og slett et helt typisk eksempel på en sammensetning av det store menneskelige dilemma.
Og dette synet gjør meg lykkelig!
Både de store greske filosofer, Nietzsche - og mange etter dem har dvelt ved akkurat dette viktige trekket ved menneskearten: Vi hadde ikke vært mennesker hvis vi ikke hadde moral; det vil si evnen til å lage avtaler, lover og regler - og å sette andre og seg selv i stand til å følge dem! På den annen side: Hvis vi ikke har evnen til å glemme alvoret, leke, ha munterhet og være lykkelige (til tross for at vi for eksempel hele tiden er fullt klar over det faktum at vi skal dø). Ja - da ville vi ikke vært kapable til å overleve eller ha det bra noen av oss.

Jeg kjenner meg altså igjen i denne dualiteten: Jeg er fullt klar over at jeg lever en kort stund her, at det er mange som ikke har det bra her i verden, at jeg skal dø - og at mennesket på mange måter er det viruset som gjør at økosystemet er i ubalanse! Likevel: Jeg har livsglede, lekenhet og humor nok til å kunne nyte at akkurat jeg er akkurat her akkurat nå - og leve intenst innenfor den begrensede rammen jeg har!
Et sammensatt, ulogisk vesen i bunn og grunn!
Altså: Et typisk eksempel på et menneske!

4 kommentarer:

  1. Hei ;o)No har æ vimsa inn og ut av denne blogge din i en lang periode, men linken har vært på den stasjonære dataen i fellesarealet og der blogge æ ikkje. Men no rydde æ opp i linker og sider, så no skal æ legge mæ til som følger så du ikkje forsvinn! Synes det er morsomt og inspirerende å lese innleggene dine, du er blåkopi av venninna mi!(Men ho har økologisk gård også..)

    SvarSlett
    Svar
    1. Så hyggelig - morsomt med venninna di! - skulle gjerne hatt en økologisk gård ;)

      Slett