lørdag 21. januar 2012

Om forskjellen på impulskjøp og impulskjøp

Nå får jeg jo egentlig aldri anledning til å gjøre impulskjøp lenger - rett og slett fordi jeg aldri er på et handlesenter uten liste, målretta gange og minimalt ønske om "å gå og kikke"...

Men jeg har tenkt litt på situasjonen dersom jeg "skulle komme til å gå i en eller annen butikk igjen" - og tilfeldig finne ett eller annet jeg egentlig ikke skal ha - men som jeg liker likevel. Da er det nemlig ikke helt sikkert at det er sånn at jeg ikke skal kjøpe det!

En gang i 2010 fant jeg en kjole som jeg "bare måtte ha"
-  og den har gjort nytta!

For jeg har tenkt litt over saken - og funnet ut at det er stor forskjell på impulskjøp - og impulskjøp!

Jeg har sett den store forskjellen når jeg har ryddet i garderoben min. Da ser jeg at jeg har en del plagg jeg har kjøpt bare for å kjøpe noe. Ting jeg aldri helt har likt eller ønsket meg- men altså allikevel kjøpt...

Og når jeg tenker over hvordan jeg var før - når jeg gikk og så i butikker - og ikke tenkte så nøye igjennom om jeg trengte det jeg kjøpte eller ikke - så foregikk det på et par forskjellige måter...

Jeg husker at jeg gikk i butikkene - og bare hadde lyst på noe nytt uansett hva det var... Eller jeg kjøpte noe bare fordi det var på salg-  uten at jeg egentlig likte det jeg kjøpte SÅ godt. Jeg ville bare ha med meg noe hjem i posen, ville ikke gå tomhendt hjem... Disse impulskjøpene har jeg avslørt, avsluttet og skal aldri mer la meg lokke av!

Men så er det de andre impulskjøpene: Du går der og har egentlig ikke tenkt å kjøpe noe - og så ser du for eksempel et klesplagg som du vet at du kommer til å bruke om og om igjen... Du vet at du vil angre og tenke på plagget om du lar det henge der det henger... Og du vet at det vil være et godt kjøp - et kjøp som "er deg" - og som vil lønne seg - fordi du vil bruke det til det blir fillete, hullete og du kan vaske gulvet med det...!

Slike impulskjøp tenker jeg at jeg også kan unne meg i framtida... men det forutsetter jo at jeg er i en butikk en gang i blant, da... og det er jeg jo rett og slett ikke for tiden ;)

6 kommentarer:

 1. Ja, jeg skjønner hva du mener me impulskjøp og impulskjøp. Jeg har ikke hatt impulskjøp på flere år når det gjelder klær, og siden i sommer har det vært konstant opprydning i huset. Hvordan kan en få så mye rart rundt seg, ting man egentlig ikke trenger? Ikke vet jeg...!

  SvarSlett
 2. Jeg har undret meg litt på om det ligger i genene våre - et eller annet samle- og sanke-gen som vi må kjempe imot ved å tenke igjennom hvert eneste kjøp! Og det er altså mulig - det er jo vi bevis på :)!

  SvarSlett
 3. Et samler-gen trur jeg på :) Jeg har ofte lyst til å kjøpe to stk når jeg finner noe jeg mener jeg kommer til å bruke. Vanligvis behersker jeg meg.

  Nå for tida trenger jeg noen nye ting til huset. Uten å gå rundt i butikker å titte hva som finnes av ting, blir det rett og slett ikke noe kjøp og heller ingen gode idéer. Jeg kan rett og slett ikke sitte inne og tenke meg fram til fargene og størrelsen på et teppe jeg vil ha. Kanskje ingen har laget det! Jeg må ut og se hva som finnes i butikkene og la meg inspirere til å velge et fint teppe.

  Jeg vil utøve dette som et impulskjøp, av den gode typen du beskriver. Jeg vil ikke bruke en hel dag på å springe rundt i masse interiørbutikker for å finne det riktige teppet. Jeg vil ha i bakhodet at jeg trenger et nytt teppe, og nå og da stikke innom butikker hvor det kan tenkes at de har slikt. Plutselig en dag finner jeg teppet! :)

  SvarSlett
 4. Ja - sånn må det jo også være innimellom, det er det jeg har funnet ut ! :) - etter litt tenking, da... ;)

  SvarSlett
 5. Nydelig kjole, da:-) ..så skjønner du bare 'måtte ha' den;);) ..den er sikkert brukt masse?!;) og; jeg kjenner meg såå godt igjen i det du skriver - det er så morsomt å se at vi er flere som opplever ting så likt - deilig!:-)

  SvarSlett
 6. Ja - den kjolen har jeg virkelig brukt og brukt og brukt igjen - og får alltid ros for den også :) takk for at du liker det jeg skriver - og jeg har forstått at mange kjenner seg igjen ;) siri

  SvarSlett