tirsdag 17. januar 2012

Nå kommer julematen i retur...

...som "Trøndersodd"... og selv om jeg egentlig ikke overspiste meg på julemat i fjor - så tok det litt tid før jeg fikk behov for å spise restene etter den koselige "halal-pinnekjøttmiddagen" jeg hadde her med hele familien. Men nå er jeg klar for jule-reste-middag!
Det eneste jeg ikke hadde liggende helt siden jul var purre og bladpersille!

Å lage sodd av kraften fra pinnekjøttgryta og restene av kjøttet - som jeg renset med en gang og la til side for seg selv - er en super-enkel og flott måte å bruke rester fra en slik middag. Legg til noen poteter, gulrøtter, purre og kålrot - og vips - en helt ny rett! (PS: Mine nye vaner tro husket jeg å ta opp kraften og kjøttet fra fryseren allerede i går :)

Det viktigste for en god og "gammeldags" suppe er jo kraften. Jeg hørte en gang at en av de største forandringene med det norske kostholdet de siste 50 årene er at vi spiser mye mindre suppe. Suppe basert på kraft og mye grønnsaker gir en god basis for et sunt kosthold. Og alt vannet gjør jo også at man blir mett - uten å få i seg for mye av det ene eller det andre ... (uansett hvilken type kosthold du foretrekker :)

Billig er det også!
Heia supper!
Ferdig!

Purrerester og bladpersillestilker binder jeg sammen - og legger i fryseren
- så er "suppekvasten" klar til neste runde :)

7 kommentarer:

 1. Aaaahhh - minner meg om at jeg har rester av pinnekjøttet fra julaften i fryseren - det skal bli middag veldig snart!

  SvarSlett
 2. Nemlig! Veldig bra ! Lykke til... mmm... Nå lukter det god suppe her hos meg :D

  SvarSlett
 3. Jeg slutter meg til Balle Klorin : Spis mer suppe !

  SvarSlett
 4. Jaja... den der med supperådet måtte jo dukke opp ;) men jeg holder meg til saken, iallefall :) !

  SvarSlett
 5. Kjempesmart å lagre ferdige suppekvaster i fryseren!

  Jeg pleier å koke kraft av margben og høne (ikke sammen altså) og ha det i porsjoner i fryseren. Det bruker jeg i gryteretter, som basis for saus eller selvsagt som suppe.

  Jeg trur gjerne at vi spiser mindre suppe nå enn for 50 år siden. En annen ting er at vi tyr til buljongterninger i steden for kraft. Som en reaksjon på det ser jeg Jacobs har kommet med fiskekraft, lammekraft m.m. i småkartonger.

  Buljongterninger er en uting, syns jeg. Trur ikke det er sunt.

  SvarSlett
 6. Supper er digg, rett og slett =) Min mamma har lært meg å lage "saltkjøttsuppe", tror hver del av vårt langstrakte land har sin egen versjon av denne. Deler vår "versjon" fra Trøndelag: Saltet svinekjøtt (omlag 700 gram) kokes, husk å skumme av i starten. (Saltet svinebog eller svineknoke, billig og god mat). La kjøtet koke i ca 2 timer, ta deretter opp kjøttet å la det hvile litt mens du lager resten av suppen. Bland en pose gul ertesuppe med ca 5 dl vann, ha oppo kraften. Tilsett 2 stk gulrøtter i biter, 2-3 poteter, en god neve purreløk. Del kjøttet i små biter og ha det i suppa, noen ganger til setter jeg også pølse om jeg har noe liggende. Enkelte tilsetter også makaroni, sikkert noe de gjorde før i tida for at suppen skulle mette mer, godt er det ihvertfall =)

  Dette er super måte å bruke opp rester av både kjøtt, og grønnsaker. Mat til MANGE, og en slik suppekaserolle koster ikke stort. Jeg bruker å lage focacciabrød til, det smaker nydelig. Baker en stor porsjon, fryser ned det som blir til overs og tar opp til andre måltider.

  God middag =)

  SvarSlett
 7. Så flott! Suppedialogen er i gang - og jeg takker for alle gode supperåd ;) Yes! Suppe laget fra bunnen på skikkelig vis er godt, sunt og billig - og det liker vi :D

  SvarSlett