onsdag 25. januar 2012

Soppsesongen in memoriam:

Nå som snøen ligger fin og hvit og dekker alle vekster i skogen er det lett å glemme alle de gode sidene i de andre årstidene, men jeg har fortsatt masse tørket sopp i skapet som jeg krydrer både sauser og supper med...
Jeg måtte bare dele litt soppnytt
- selv om det er  "off-season" :)
... likevel; jeg har aldri vært flink til å plukke annet enn kantarell, traktkantarell og et par andre sikre sorter. Noen ganger i høst var jeg til og med usikker på om jeg skulle gidde å ta med meg fåresopp, risker og piggsopper – jeg hadde jo så mye...
Nå har jeg (midt i vinteren!) fått en spennende oppskrift av rause Kari fra Ski som jeg ikke klarer å vente med å dele med dere – selv om det altså er veldig lenge til soppsesongen...

Lag din egen soyasaus - av gratis sopp!
Dette er en gammel oppskrift på hvordan lage soyasaus; du kan bruke alle typer sopp - spesielt de som kanskje ikke egner seg til så mye annet. Godt nytt - som vi jo må legge oss på minnet helt fram til neste høst ;)
Kari skriver:
Til soya brukes sopp som ellers ikke er brukbar til mat. All sopp kan brukes bare den er spiselig! Prøv å få med noen ekspemplarer av skjellpiggsopp - da den gir veldig god smak.
150 gr. Salt pr kilo sopp.
Til en liter kraft brukes: 250 gram sukker
5 ansjosfilèer,
½ ts hvitt pepper,
½ ts malt nellik,
1 knust laubærblad,
2 dl rødvin.

Rens soppen, del i store biter og legg den i en krukke eller lignende, lagvis med saltet. Legg en tallerken med noe tungt på toppen. La krukken stå kaldt i 5-6 dager. Så siler du kraften fra og måler den. Deretter bruner du sukkeret godt i en jerngryte, tilsetter soppsaften, tilsetter krydder og de hakkede ansjosfiletene. La det hele koke noen minutter før rødvinen tilsettes. Soyaen får nå koke en halv times tid. Sil gjennom et saftklede (rent oppvaskhåndkle feks). Den silte soyaen får stå natten over til klargjøring - og helles deretter over i en ren kjele. Pass på at bunnfallet ikke kommer med. Soyaen kokes opp og has kokende over på rene flasker (glass el.lign.). Kan oppbevares i åresvis!!! Men blir selvsagt fort brukt opp - fordi den er så god ;)

Dette skal jeg prøve!
Neste høst :)

8 kommentarer:

 1. Det der så veldig fristende ut... Får se om jeg finner noe sopp når tiden er inne. Takk for visitt hos meg :)

  SvarSlett
 2. Ja! Hadde aldri tenkt på at man kunne lage soyasaus selv, jeg før denne godt voksne damen lærte meg det :) -og takk til deg :) Siri

  SvarSlett
 3. Spennende oppskrift, men jeg vil sterkt fraråde å bruke skjellpiggsopp. Den har en svært sterk og gjennomtrengende smak som neppe blir likt av mange. Bruker du denne soppen i en vanlig soppblanding så vil den prege hele retten fordi den dominerer fullstendig. Lag ivertfall en liten prøve først så du ikke må kaste en masse god sopp.
  Peer A. Turau

  SvarSlett
  Svar
  1. Aha! Jeg har aldri spist den - men den skal altså være god i soya.. her må vi prøve oss fram ! Spennende!!! :)

   Slett
 4. Så nettopp god morgen Norge intervjuet ditt, gøy å "se" deg, og ble jammen enda mere inspirert av det. Det ligger an til å bli et bra år tror jeg!!!

  SvarSlett
 5. Sikkert godt, men eg meiner å ha lest at giftige avfallstoff "slår seg ned" i sopp..og da tenker eg at vi ikkje har godt av så mykje av det??

  SvarSlett
  Svar
  1. Joda - alt med måte tror jeg er en grei regel der - for det er selvsagt avfallsstoffer i det aller meste vi spiser og omgir oss med - ...det må vi nok pent leve med - jeg velger å gjøre så godt jeg kan for å ikke forurense selv - og så ikke bekymre meg for mye om det jeg ikke kan gjøre noe med ;)
   Siri

   Slett