torsdag 16. februar 2012

Trendy i middelalderen ;)

Jeg synes det er veldig inspirerende at såpass mange begynner å stille spørsmålstegn ved "hamstringskulturen" og at fler og fler interesserer seg for å "snobbe ned", satse på gjenbruk - og på å bruke tida på virkelige verdier og indre ro. Derfor gleder det meg at Dagbladet i dag skrev om prosjektet mitt - og litt generelt om Simple living!
Jeg ser lyst på framtida om fler og fler gjør som meg
og satser på re-design og bytting,  loppemarked og indre ro!
Ved siden av saken om hvordan jeg har reorganisert livet mitt - og funnet min måte å leve på - har Dagbladet en fakta-sak om "det enkle liv" som jeg likte godt. Der står det at mange 20-30-åringer i dag ønsker å leve enklere - som en reaksjon på sine storforbrukende foreldre. Jeg synes det er helt greit å være med i denne trenden - selv om jeg i følge sosialantropologen er mer middelaldrende enn de fleste andre som tenker som meg :)

Dagbladet skriver blant annet:
- Verdien av å eie er svekket.
Sosialantropolog Gunn-Helen Øye knytter Simple living til online-generasjonen. Særlig i Danmark har Simple living-livsstilen vært hyppig omtalt og dyrket de siste ti åra, i protest mot hyperforbruk og milijøforurensning - og fordi mange moderne mennesker ønsker seg mer tid og et enklere liv. De siste seks åra har Øye sett interessante tegn og små drypp:
- Denne generasjonen drikker mindre alkohol , engasjerer seg i frivillig arbeid, har god utdanning og etablerer kjernefamilie. Et mer bevisst forbruk er kontrast til forrige generasjons mer prangende forbruk. Valgene de gjør er knyttet til verdiene deres. Mange yngre kjøper heller brukt enn nytt og bytter og låner.
- Jeg blir varm i hjertet av å se unge som foretar bevisste valg som ikke er basert på materialistiske verdier, sier Øye, som fortsetter: - Spørsmålet er hva du ønsker å putte inn i din lykkeforståelse. Hva gjør deg fornøyd? Mange hevder at de er bundet på hender og føtter av jobb og bolig. Men det går an å flytte fra Vinderen til Stovner og leve billigere!
 - Online-generasjonen på 20-30 år er vant til å dele både musikk, litteratur, tanker og ideer - ikke å eie. Dem gamle statusverdien med å eie er svekket. Og når man ser annerledes på eierskap, så trenger man ikke å jobbe så inn i hampen mye, sier sosialantropologen.

Som om jeg skulle sagt det selv :)!


37 kommentarer:

 1. Hei Siri!
  Veldig gøy å lese om deg og ditt liv i Dagbladet i dag, skulle ønske jeg klarte å gjøre det samme, eller....skulle jeg det!
  Jeg er nok altfor "nedsyltet" i forbrukersamfunnet, men jeg føler allikevel at jeg har et godt liv.
  Vi er like gamle du og jeg, jeg har god økonomi og kan stort sett kjøpe og gjøre hva jeg vil.
  Det er en god følelse å slippe å tenke på om penegen holder til neste lønning, det gir på en måte litt ro i sjelen.
  Vi er på en måte fremme ved spørsmålet: Hva er meningen med livet?
  For noen er jo meningen å jobbe mest mulig, skape verdier, for andre kan det være det helt motsatte. Noen lever for å hjelpe andre, og andre igjen vil bare hjelpe seg selv.
  Alle bør jo finne sin egen vei, men at mange er blitt veldig materialistiske er det ingen tvil om.
  Derfor var det så herlig befriende å lese om ditt lille "prosjekt".

  mvh
  Jarle

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for det - og for at jeg kan få noen til å stoppe opp og tenke litt over både det ene og det andre :)
   For det var jo nettopp akkurat spørsmålet om hva som gjør meg lykkelig- og hva jeg vil bruke penger og energi på (på alle måter) som gjorde at jeg satte meg ned og tok noen grep i mitt liv! :)
   Hilsen Siri

   Slett
  2. Veldig interessant og inspirerende! Leste om deg i Dagbladet i dag. Har selv en periode hvor jeg er litt selvransakende i forhold til forbruk og hva slags liv jeg ønsker å leve. Godt med en liten motvekt til mainstream-tankegang og holdinger (eller bare mainstream-autopilot?) Ha en deilig helg!

   Slett
  3. Leste om deg og prosjektet ditt og tenkte at dette må da være mulig for andre også. Fikk i alle fall inspirasjon til være mer bevisst framover. :)

   Slett
 2. Leste også artikkelen i dag. Så flott! Det var avslappende lesing, og jeg håper og tror at flere og flere vil innse det samme. Har mange av de samme målene selv innen grønn, enkel og behagelig livsstil, og trives godt med det.

  SvarSlett
 3. Hyggelig å kunne inspirere innen noe som er så viktig for framtida og helsa ! :D
  Hilsen Siri

  SvarSlett
 4. Hei Siri, leste nettartikkel på Dagbladet og fant bloggen din. Takk for at du deler! Vil bare si at mannen min og jeg tok grep for ca 10 år siden (vi er materialtrette 50-åringer) og lever mye slik du beskriver på bloggen din. Vi ble inspirert etter å ha bært vann og ved på vår da nykjøpte hytte. Nå lever vi nesten som på hytta -- har kvittet oss med TV, oppvaskmaskin, bil nr 2, bruker det vi har av klær, lager mat fra bunn, gleder oss stort over "gratisopplevelser" etc. Så vit, vi er flere og vi blir mange! Ønsker deg en fortsatt vakker vinterdag! :)
  God klem Huldra Skogkatt

  SvarSlett
  Svar
  1. Så bra! Føles så oppmuntrende at dette faktisk er en trend som er på stigende kurs !!! :) Hilsen Siri

   Slett
 5. Jeg leste om deg i Dagbladet. Jeg satt her for en tid tilbake siden å var inne på samme tanke selv. Jeg ble nyskjerrig på hvor mye jeg hadde spart om jeg rett og slett unngikk å kjøpe noe som helst. Jeg sier det ofte til meg selv, jeg har altfor mye her, å hva skal jeg med alt? Jeg har litt lyst til å prøve ut det du har prøvd ut for å se hvor mye penger jeg klarer å spare. De gangene du fikk lyst å kjøpe deg "en øyeskygge". Tok du da de 119 som den eksvis kostet å la i en kopp? Ble bare nyskjerrig på hvordan du registrerte alt du sparte...

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg kjøpte ikke noenting som ikke var nødvendig i det hele tatt i 2011 - sånn som øyenskygge feks... Følte ikke behov for det heller, egentlig...
   Jeg la ikke pengene i en kopp - for jeg tenkte litt motsatt (hva er det EGENTLIG jeg trenger...) og lot alle pengene være i banken. Jeg brukte veldig, veldig lite! Nå i 2012 har jeg kjøpt noen få ting, men ikke særlig mye - jeg har funnet ut at jeg klarer meg veldig bra med veldig få, greie ting :)
   Hilsen Siri

   Slett
 6. Jeg er mektig imponert! Hvordan klarer du virkelig å spare over 8000 kr i måneden`? :) Jeg hadde vært sjeleglad om jeg klarte halvparten. Stå på - skal bli moro å følge deg.

  SvarSlett
  Svar
  1. Så hyggelig! Det var egentlig ikke så vanskelig for jeg lot være å kjøpe noen i det hele tatt. Jeg tenkte liksom helt motsatt: Jeg kan klare meg med det jeg har og trenger veldig, veldig lite ;) Det var bare gøy! Men det var selvvalgt! JEg vet mange som må bruke like lite penger, men ikke har noe til overs... Og det er IKKE GØY! Glad jeg kan inspirere :D
   Hilsen Siri

   Slett
 7. hei kjære inspirerende du! Er så glad for at jeg snublet over deg og tankene dine. Right up my line of thinking og det er så fantastisk å vite at man ikke er alene om å tenke over at livet er blitt litt vel mye fokusert på kjøp og kast. Tror faktisk kanskje det smitter over på andre områder i livet og.. hva tror du?
  Legger deg til "gode blogger" lista på bloggen min. Ta gjerne turen innom min hvis du føler for det, tror vi deler mange tanker

  mvh renate
  http://www.thegrandproject.blogspot.com/2011/12/day-196-gode-blogger-link-up.html

  SvarSlett
  Svar
  1. Så bra! Jeg skal sjekke din blogg, selvsagt :)
   Hilsen Siri :D

   Slett
 8. Hei! Flott at du sprer budskapet om a leve enkelt. Siden bevegelsen satte i gang her i England for noen ar siden har jeg virkelig forandret drastisk pa hvordan jeg lever og bruker penger. "Freecycle" hvor du kan gi bort og fa ting gratis er flott + Love Food Hate Waste er en nettside som er tilegnet restemat - min favoritt! Det hjelper a vaere Norsk ogsaa - har jo fatt inn med morsmelka a plukke baer og sopp, og her vokser soppen til uti desember! Du har minnet meg pa a reparere symaskinen min - tusen takk! I host tok jeg valget og trappet ned pa jobbing som psykiatrisk sykepleier i full stilling. Jobbet na 3 dager i uka og i naerheten av der jeg bor. Pengene savner jeg ikke - jeg har masse fritid og tid til a planlegge og lage god mat for nesten ingen penger. Jeg lager og selger smykker ogsa - det har jeg god tid til ogsa. Na star garderoben for tur med nyreparert symaskin. Gleder meg til a folge bloggen din! klem

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk ! Så bra - og at dere er kommet litt lenger i England og som jeg leste i Danmark er et godt tegn - for vi pleier å følge på her etterhvert - da ser det lyst ut for oss litt "annerledestenkende" ;)
   Klem fra Siri

   Slett
 9. Jeg brukte rett og slett den flotte og lange artikkelen om deg som blogginnlegg hos meg sjøl i dag.

  Veldig interessant og oppmuntrende at de yngre tenker 'enklere liv' :D

  SvarSlett
  Svar
  1. Så hyggelig ! Enig at det er inspirerende for framtida ! :) siri

   Slett
 10. Hei Siri! Imponerende og inspirerende å lese om deg i Blabladet i dag. Jeg håper du når fram til "engleprinsessen" vår også. Hun ser ut til å trenge det.

  Hilsen Bent

  SvarSlett
 11. Hej Siri,
  Hvor er du bare god. Tillykke med det - Vil se om jeg kan følge dig, i mindre meget mindre format.
  Kæresten min, havde set dig på nettet, nu skal jeg klart følge dig i 2012.
  Kig endelig forbi min side, hvis du har lyst.
  masser af hilsner
  Elvi

  SvarSlett
 12. Wehiii! Jeg leste en sak med deg på nett og tenkte denne bloggen må jeg følge. Overforbruk bekymrer meg. Og så det at så mye mat kastes. Spesielt det siste der. Jeg har prøvd meg på dumpsterdiving, men det funker ikke i nærbutikkene mine. De låser inn søpla eller jeg finner bare sjokolade, og det er riktignok godt, men stort sett unyttig.

  Uansett, jeg skulle bare si hei! :)

  SvarSlett
  Svar
  1. hehe! Da tenker vi likt - forsøkte meg også på friganering med samme resultat som deg - ikke noe kjekk mat i mine nærbutikkers containere heller... Men mye å spare på å handle lurt og bruke restene med kreativitet ;) Hilsen Siri

   Slett
 13. jeg har brukt sikkert 2-3 timer på å se igjennom HELE bloggen din nå og er mektig imponert. jeg har riktignok ikke lest alle innleggende fra topp til bunn, men lest alle overskriftene,skumlest og sett bildene, mens andre innlegg har jeg lest hele.. dette er en virkelig inspirerende blogg. Jeg vil gjerne komme tilbake en dag og fortsette med innleggene jeg ikke fikk lest ferdig! :) vil følge med deg via bloglovin' :) klem!

  SvarSlett
  Svar
  1. Så veldig bra og hyggelig !
   Hilsen Siri :D

   Slett
 14. Jeg leste nettopp artikkelen om deg i Dagbladet - veldig inspirerende! Heia deg! Kommer til å kikke innom bloggen din videre!

  SvarSlett
 15. Hei Siri, nettopp lest artikkelen om deg i Dagbladet som mange andre har. Syns det var ganske tøff gjort av deg og ta et tak i den den overflodig verden vi leve i. Har ofte tenkt vi er ganske rik uten de materialistisk rikdom...men når alle rundt deg kjøper seg nytt det og nytt det...så sitter du med tanken- jeg vil også ha...men det er en feil innstilling. Blir inspirert av deg og kommer gjerne tilbake for enda mer inspirasjon so keep it up! Kunne gjerne ha tenkt meg flere brukts butikker her i Norge også...var på tanken om å ta over en bruksbutikk en gang....hmmmm...tanken blomstre nok en gang ;-) Ha en flott kveld! Hilsen Amy @ Eventyrhus

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk :) Ja - bytte, gjenbruk og bruktbutikker må bli framtida! Hilsen Siri

   Slett
 16. Hei! Å lese denne artikkelen var meget inspirerende. Jeg er selv en lærer på 33 år, og inngikk faktisk etter nyttår en avtale med min kollega at jeg ikke skulle kjøpe noe nytt på et år. Merker jeg blir litt kvalm av forbrukersamfunnet vårt, og jeg selv er inget unntak, selv om jeg nok er i nedre sjikt på forbruk. Men før januarsalget stod for døren tenkte jeg at "nå skal jeg jammen ikke kjøpe meg noe nytt, som jeg liker sånn passe, men som jeg nesten ikke har råd til ikke å kjøpe bare fordi det er så utrolig billig." Jeg har hele klesskapet fylt av slike klær, og likevel føler jeg aldri at jeg har noe å ha på meg. Jeg kjente at det var hardt å være i butikker i januar, men etter dette har jeg ikke tenkt på det engang.
  Jeg gleder meg til å lese gjennom bloggen din! :) mvh. Hanne

  SvarSlett
  Svar
  1. Så bra! Jeg har jo nesten sluttet å gå i butikker - og savner ingenting! Ble kreativ av å rydde og gå igjennom det jeg hadde - og kombinere og sy litt om på det! Det er klær og møbler som skaper de største skrothaugene - så det er viktig at vi tenker oss nøye gjennom her. Nå skal jeg bare kjøpte ting jeg VET jeg kommer til å bruke mye/lenge - og heller betale litt mer! Lykke til til deg og ! :) Hilsen Siri

   Slett
 17. Jeg kjennte meg igjen i mye av Dagbladets artikkel om deg, det eneste som er forskjellen er egentlig at du gjør det frivillig , mens jeg gjør det fordi jeg må.

  Jeg traff veggen som 29 åring... gudene vet hva det betyr. Kanskje var det sykdom, kanskje var det rent psykisk, jeg aner ikke. Men etter årevis med lite søvn og mye stress først på universitetet, så på jobben jeg fikk rett etterpå, så sa det bare stopp... batteriet var tomt.

  Å stå opp om morgenen føltes som å stå opp dagen etter et marathon, hver eneste dag... og jeg brakk meg på vei til jobben, etter å ha jobbet helg uten betaling .. igjen.
  Kanskje var det ME, kanskje bare en psykisk utmattelse.. uansett slutta jeg rett og slett jobben for å få lada opp igjen, å det skal litt til før du drar en slik konklusjon.

  Etter et år fri, med fjellturen som fast rutine tre dager i uka følte jeg meg klar til å begynne igjen. Problemet var bare at finanskrisa kom, og dermed var min bransje nede for telling (reklamebyrå etc). Og jeg fikk simpelthen ikke arbeid.

  Etter dette ble jeg blakk, arbeidsledighetstrygd varer bare enn så lenge, og etter jeg ikke hadde rett på noe var det bare å leve billig på det som var igjen på konto.

  Trening på S.A.T.S og lignende utgår, naturen er et gratis treningsrom med 1000 forskjellige program. Jeg går ca 200 turer i fjellet pr. år... noen ganger for å bare være i naturen, andre ganger for å slå rekorder opp til varder. Uansett er dette tilnærmet gratis... det eneste jeg betaler er skoslitasje, og jeg må innrømme at jeg er en av de få som går med skoa til det er hull i skosolen.

  Jeg ble student igjen, for å komme meg inn i en tryggere bransje... lærerbransjen. Da fikk jeg studielån. wow.. mye penger! Jeg hadde så mye klær fra tidligere år at det eneste jeg egentlig måtte kjøpe meg var nye sko, og nye ski... og dette får du billig om du sitter på internett å ser etter gode tilbud. 799,- for skipakke med ski, sko, binding... de skia har fått seg noen mil for å si det mildt.

  Jeg hadde en drøm om flylappen og eget fly, stort palass av et hus, sportsbil, luksushytte og alt det der... nå vet jeg at tak over hodet, en gitar med alle seks strengene intakt, mat i kjøleskapet og sko som ikke tar inn vann er alt du trenger. Jeg er ellers enig i at internett og tv gir mye for en liten utgift. ( særlig om man er «själv» ).

  Håper jeg får den lærerjobben... da kommer jeg til å bli millionær i forhold til det jeg har vært noen år nå... men en ting er sikkert, jeg kommer ikke til å hive ut pengene til canada goose jakke til 7000kr og ny iPhone hver gang det kommer ny modell slik som er vanlig i noen miljø.
  Nå har nok livet lært meg å skru ned på forbruk, skru opp på gratis naturopplevelser.. så får jeg heller putte overskuddet i pensjonsforsikring og sikkerhet om jeg skulle bli fattig igjen. Å blir jeg rik over lang tid... får jeg finne noen som er slik jeg var, å gi litt hjelp til de for å realisere mulighetene for å komme tilbake i det normale norske livet, der problemene ikke handler om å være skrubbsulten når man skal forsøke å sovne.

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg kjenner mange som har vært tvunget til å spare slik som deg - og da er det jo ikke like morsomt! Få av dem klarer å snu det til noe positiv og lære såpass mye av det som deg - det er godt gjort! Lykke til med framtida og med å klare å fortsette med å se hva som egentlig er viktig :) Hilsen Siri

   Slett
 18. Så inspirerende blogg du har! Vi har litt av de samme tankene som deg, og etter at vi flyttet på landet for ett år siden, så har vi klart å kutte ganske mye ned på meningsløst forbruk. Men denne bloggen inspirerer meg virkelig til å redusere ytterligere på forbruket. Vi har opplevd en litt annerledes side av forbrukersamfunnet dette året, da vi ønsket vår lille datter velkommen til verden. Vi ante ikke at det fantes så mye rart å kjøpe til en liten baby, til tross for at små babyer egentlig trenger veldig lite! Det finnes jo duppeditter for ting man ikke engang ante var et behov! Det starter atså veldig tidlig, dette med å skape superforbrukeren. En baby gir jo blaffen i saker og ting, så lenge den er ren, tørr, mett og trygg, men babyindustrien klarer likevel å gi foreldre dårlig samvittighet dersom de ikke handler inn ting til ti tusenvis av kroner..

  SvarSlett
  Svar
  1. Slik er det nok dessverre, ja! Duppeditter for det aller meste vi ikke ante at vi trengte. Deilig å slippe unna alle dingsene, sprø du meg ;) Godt at så mange blir inspirert av min blogg - det gir håp for framtida for oss alle :D Hilsen Siri

   Slett