mandag 26. mars 2012

Jeg skulle ønske verden var et land...

...med demokrati og bevegelsesfrihet for alle. Jeg skulle ønske verden var et land der barnekonvensjonen gjaldt for alle. Et land der ingen ville tenke at noen barn ikke var «våre» - og burde komme seg «hjem» der de er født (eller der deres foreldre er født)...
...et land der ingen måtte skyves ut i kulda... 
Jeg skulle ønske verden var et land der vi kunne reise (miljøvennlig) dit det var sol og varme når vi trengte det – og til snø og is om vi ønsket det. Et stort land der det var naturlig å bevege seg fritt over grensene fordi det ikke fantes så store forskjeller – annet enn på klima og kultur. Et land der vi utnyttet de fantastiske ressursene i hver del av «lande-verdenen vår» maksimalt - til alles glede.

Jeg skulle ønske verden var et land der vi hadde felles regler, forståelse for likeverd - og et felles mål om en så god verden som mulig for alle. Men likevel en verden med store rom for forskjeller og individualisme når det gjelder kultur og levevis.
Jeg skulle ønske verden var et godt land der alle ønsket andre velkommen – og der alle ville bo.
Jeg skulle ønske at ingen forsøkte å lure andre - eller undertrykke andre for å få makt eller penger.

Jeg føler at verden er så liten, men likevel er vi bare et kort stykke på vei til å skape trygghet for alle. Jeg synes det er så kunstig å tenke «mitt land og mine grenser» når vi alle lever på den samme lille kulen. Jeg tenker at det vil ta tid, men at det skal være mulig å utvikle oss i retning av en felles verden - med felles utnyttelse av alle goder for alles beste!

For meg er det viktig å se for meg dette målet.
Selv om jeg sikkert ikke kommer til å oppleve starten på det selv.
Jorda er jo egentlig bare en bitteliten planet.
Det virker så unaturlig at vi ikke skal kunne gjøre det beste – for alle...
Jeg forstår jo at det handler om styresett, makt og forskjellig syn på mennesker, målsetting og meninger om hva som egentlig er det ideelle... Men: Det er faktisk sånn at vi - iallefall på noen områder – beveger oss i riktig retning!
Det er ikke alltid så lett å få øye på de gode nyhetene – det er ikke god nyhetsjournalistikk å peke på det som faktisk går bra bestandig... Da er det viktig å lete etter håp. Lysglimt. Her kommer mitt bidrag:

Det blir flere demokratier i verden for hvert år som går!
Barnedødeligheten i verden er på drastisk nedgang overalt!
Flere og flere mennesker i verden får tilgang til rent drikkevann hver eneste dag!
Og det har aldri vært så få kriger her i verden som det er nå!

Med håp og tro og pågangsmot må derfor hver en av oss bidra så godt vi kan. Vi må puffe, skubbe og tråkke videre litt og litt i riktig retning – og gjøre så godt vi kan med å dele av det vi har så lenge.
Alle framskritt har en gang vært utopier!
Vi må aldri gi opp!

11 kommentarer:

 1. Bra skrevet, Siri :-)
  Men du, om det ikke er kriger som dreper mennesker eller sykdommer som tar liv
  Og det fødes fler og fler barn, vil det bli plass til alle ?
  Og vil verdens føles utopisk selv om den er trang?

  Ikke det at jeg er pessimistisk, men jeg bare lurte ;-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er iallefall plass nok til alle som er her nå - om vi fordeler ressursene likt... Så da kan jo en optimist iallefall tenke seg at det skal kunne gå bra om ingen sloss og jorda ble utnyttet enda bedre - og mer økologisk også! :)

   Slett
 2. Jeg er helt enig! Jeg ønsker også dette. Kall meg naiv, men dette er ett ønske dypt i mitt hjerte! ♥

  SvarSlett
  Svar
  1. Heia oss naive! Vi kan få til mye med litt naivitet - blanda med en porsjon pågangsmot og en del optimisme! ;D

   Slett
  2. Jeg ble inspirert av dette, kommer med ett innlegg snart ;)

   Slett
 3. Vi som lever "simple living" har tydeligvis ikke alle samme politiske ståsted. Og det er forsåvidt greit. Jeg for min del har lite tro på sosialistiske utopier og store overnasjonale maktkonsentrasjoner.

  SvarSlett
  Svar
  1. Selvsagt er det ikke så mange som tror på slike utopier - ikke en gang jeg... men jeg skulle ønske det var sånn - og håper jo at verden blir "mindre og mindre" på en positiv måte - og jeg nekter å la vær å drømme!

   Slett
 4. Siri: Blir veldig motivert og glad av å lese tankane dine. Og ja, eg trur verda stadig blir betre på mange område. Tenk berre på nedgangen i valdsbruk og vald i landet vårt dei siste hundreåra, eller reduksjonen i talet på døde i trafikken. Har på mange måtar aldri vore tryggare å leve her enn det er no.

  Og så får vi saman kjempe for at dei dårlege tinga blir betre.

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk! Ja! Mye ER blitt bedre og vi må bare stå på og fortsatt være optimistiske :D

   Slett
 5. Jeg er så enig i denne drømmen din om verden som et land uten grenser... Det err mit ønske også!

  SvarSlett