tirsdag 20. mars 2012

Nytt om fuglekvitter...

Nylig var jeg ute i skogen og ble imponert over hvordan gulspurv, kjøttmeis og hakkespett holder det gående som bare det allerede. Jeg følte meg straks lysere til sinns - og nå vet jeg at det ikke er tilfeldig...
Kvitt-kvitt er rett og slett bra for den mentale helsa!
...For rett etter at jeg kom hjem fra tur så hørte jeg på radioen at det nå er bevist at fuglekvitter og bølgeskvulp virker helbredende på "psykisk grums", bedrer tryggheten - og lindrer sosial angst.

Forskere har bevist at folk med forskjellige typer angst blir i stand til å gjøre ting de før følte var umulige - etter at de kun i kort tid å har lyttet til fuglesang og bølgelyder.  Blant annet holdt personer med angst for å tale i store forsamlinger foredrag uten problemer - etter bare et par timer "fuglesang-terapi". I forskningsrapporten heter det at disse lydene får folk til å bli mindre selvsentrerte, opptatt av hva andre tenker og mener om dem - og mer avslappet med seg selv.

Altså får fuglesang i skogen mennesker til å glemme seg selv litt - og til å rette blikket og tankene framover. Bort fra sin egen navle - og ut mot større perspektiver istedet! Fuglekvitter og bølgelyder minner ihvertfall meg om at ting går som de skal i naturen - dag ut og dag inn - uansett hva som skjer ellers i verden. Trygt og godt og bestandig. Noe som ikke forandrer seg ... omtrent på samme måte som jeg får ro av å se på fjell! Jeg synes det er godt å se på noe som står og står og bare er der... i mine øyne uendelig - det gir meg ro og trygghet!

Så nå forstår jeg enda bedre hvorfor jeg føler meg så avslappet og glad bare etter noen få timer ute i skogen sammen med alle pip-pipene :)!
Og her er enda en god grunn til å vandre gatelangs mellom Ski og Langhus:
Først så jeg en stor kvarts-åre - da tenkte geologen i meg; kvarts=kalk=blåveis-mat
- og ikke før hadde jeg tenkt tanken så fikk jeg øye på disse lubne, små...

10 kommentarer:

 1. Tok meg selv i å stå stille og høre på fuglekvitter i morres. Uten tvil gjorde det meg lettere til sinns, om enn kun for en liten stund.

  SvarSlett
 2. Fuglekvitter er bra for sjelslivet, uten tvil. I går kveld fikk jeg også heftige kattugleskrik på kveldstur i mørket. Kvapp til med en gang - og så bare stå og nyte. Kom hjem litt rikere og med bra påfyll!
  Det er inspirerende å lese bloggen din Siri!

  :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Så bra! Tror ikke jeg vet hvordan sånne kattugler høres ut engang, jeg...! Og: Takk! :D

   Slett
 3. Her er småpipene begynt å synge, og vi har en stakkars frier av en kjøttmeis som blir avstedsendt på fuglekassekontroll hver dag,men blir så sliten at han må ha matpause på fuglebrettet flere ganger i løpet av dagen.. Og fuglekassen er bare et par meter fra kjøkkenvinduet, så vi har full oversikt. Det er vår i lufta!! ;o)

  SvarSlett
 4. Tuuusen takk for påminnelsen!!! :)

  Fuglekvitter og bølgeskvulp er absolutt medisin for sjela. Mens jeg venter på at alle fuglene skal finne veien helt nord igjen, og at dagene skal bli enda lengre - så har jeg leita frem "birdsong radio" på internettradioen... hehe - er vel best å holde seg anonym når må sier at man hører på fuglesang-radio. ;) Men etter noen slitsomme dager kan jeg bekrefte at det virker!! :)

  Ha en kvitrende fin onsdagskveld, Siri! :)

  (og takk for kjempefin blogg)

  SvarSlett
 5. Nei! Fuglesangradio er jo en kjempeidè! Den skal jeg også benytte meg av (på regnværsdager feks) Takk til deg og :) !
  Hilsen Siri

  SvarSlett
 6. Det er vel derfor at jeg liker meg så godt på stranda "mi" ved fjorden, for der er det som regel bølger om sommeren,lukke øynene og høre lyden av bølger som slår innover land, det er lykke for meg det. Kanskje derfor jeg aldri drar og bader i vatn, denne dragninga mot bølgelydene...skal forresten bade igjen på fredag. Veldig korte bad altså, men dog...

  SvarSlett