tirsdag 22. mars 2011

Friganering neste???

Jeg for min del kan godt gå over til friganering. No problem! Men jeg vet ikke hvor jeg skal finne varene. For mine nærbutikker låser inn søpla si…

I snitt kastet hver nordmann 420 kilo husholdningsavfall i 2009. Til sammenligning var dette tallet bare 174 kilo i 1974. I følge Landbruks- og matdepartementet er matavfall den type avfall som har økt mest i Norge de siste årene.

Østfoldforskning har regnet ut at ca 25 %  av den maten vi kjøper kastes. Hvis man ser på matavfallet i hele verden anslås det at så mye som 50 % av maten som produseres ender opp som matavfall og at over 30% av maten forbrukerne kjøper blir kastet.

Jeg har redusert mitt eget avfall betydelig. Spiser rester - og handler smartere, men om jeg hadde mulighet kunne jeg gjerne levd av det berget som blir kastet av daglivarebutikkene. Varer som er gått ut på dato. Poteter med rar fasong. Eller brød som ble bakt dagen før. For det viser seg at det er slike varer som oftest blir kastet.
Hvis noen av nærbutikkene ville sponse meg med utgåtte og litt ”odde” varer skulle jeg tatt utfordringen, jeg!
"Mat - eller søppel"...? Det kastes svære mengder mat hele tiden - for eksempel fordi
grønnsakene har feil fasong! NRK2 sendte denne uka et program med samme tittel som alle som lurer bør se!

 • FRIGANISME:
 • Startet på midten av 1990-tallet, ut av antiglobalisering- og miljøforkjemper-bevegelser.
 • En anti-konsumerende livsstil hvor mennesker benytter alternativ levende strategier basert på begrenset deltakelse i den konvensjonelle økonomi, og minimalt forbruk av ressurser.
 • Omfavner samfunnet, generøsitet, sosial utfordring, frihet, samarbeid og deling i opposisjon til et samfunn basert på materialisme, moralsk apati, konkurranse, konformitet og grådighet.
 • Livsstilen innebærer i å innsamle forkastet, uberørt mat fra matbutikk/bakeri-containere som har utgått holdbarhetsdato, men som allikevel er fullt spiselig og i god stand.
 • De berger ikke maten fordi de er fattige eller hjemløse, men som en politisk erklæring.
Ordet friganer eller på engelsk freegan er en blanding av gratis og vegan.

3 kommentarer:

 1. Peer the X-teacher22. mars 2011 kl. 19:30

  Du har vel sett at Spar på Bøleråsen har en kurv med varer til halv pris. Det er varer som går ut på dato i løpet av en dag eller to. Der har jeg gjort noen varp selv.

  SvarSlett
 2. Joda, Peer - der har jeg vært, men jeg tror ikke det duger til nok å kalles Friganisme :)

  SvarSlett
 3. Friganisme er virkelig en flott bevegelse. En gruppe på facebook (du er kanskje ikke der?) kaller seg Prosjekt: Konteinarsymjing 2012 hvor de legger ut bilder av alt de finner i søpla. Og her snakker vi MYE mat, fullt spiselig. De er fem stykker i et kollektiv som ikke bruker en krone på mat. Jeg har lite greie på dette selv, men du kan sjekke ut frigan.no og søke deg inn på området du bor :)

  SvarSlett