lørdag 26. mars 2011

Snart 90 dager på vann og brød…

Tre måneder, og en fjerdedel av året med minimal pengebruk og et enklere liv, er snart gått.
Og hva er konklusjonen etter disse dagene med meg selv som prøvekanin? Det må nok være at det ikke er en straff å gå på ”vann og brød” – så lenge brødet er hjemmebakt og vannet er friskt og godt slik det er her J
Den største utfordringen i de nærmeste ukene blir å finne
en fornuftig måte å bruke skogen på i denne "mellomperioden"...

For det første er det jo ikke slik at jeg ikke skal unne meg mat og drikke og samvær med venner og familie. Jeg skal bare redusere forbruket av unødvendige luksusartikler som jeg ikke trenger. I praksis betyr det at jeg ikke har kjøpt et klesplagg siden i fjor. Ikke sko, ikke dyre kremer, ikke fancy kaffe og ikke handlet noe som ikke er helt nødvendig…

Jeg har også vært flinkere til å handle billig og tenke generelt over hva som er nødvendig eller ikke – også når det gjelder mat. Jeg har i tillegg redusert restavfallet mitt og forsøkt å handle mindre varer med plastemballasje… Jeg har også med meg handlenett.

Men har jeg jo hatt det veldig bra! Jeg har gjort hyggelige og sunne ting. Vært mye ute i naturen og på (billig og bra) trening. Jeg har brukt tida sammen med hyggelige folk – selv om det er mange jeg gjerne skulle vært mer sammen med…håper det kommer med årstida!
I tillegg har jeg også forsøkt å forenkle det jeg bruker tida på generelt. Det er kanskje enda litt mer krevende enn det med forbruket…

Jeg har spart mye penger. Jeg har kanskje vært litt for forsiktig. Så i begynnelsen i april skal jeg gå på teater og ut på en fest. Det skader ingen - og er bra bruk av pengene!

For alle som lurer på hvordan de skal kunne klare å unngå å bidra til verdens søppelberg handler det jo stort sett om tre ting:
  1. Ikke kjøpe mat du ikke trenger sånn at du ikke kaster mat – og å lære seg å bruke restene.
  2. Ikke kjøpe klær, sko, smykker, hudartikler etc som du virkelig ikke trenger - og forsøke seg på gjenbruk, loppemarked og det å sy om gamle ting (det er gøy!)
  3. Ikke skifte ut møbler, innbo og løsøre bare fordi du blir lei av det. Gjenbruk og loppemarked også her!

Jeg har også gjort en følelsemessig viktig erfaring disse månedene: Når man er trist og lei av seg selv er det lett å gå å kjøpe noe for å føle seg bedre – stort eller smått. Jeg har lært gjennom disse ukene at det ikke er dette som gjør den store forskjellen. Den korte lykkefølelsen av å kjøpe noe fint går så veldig fort over, men det å hente seg opp av en bølgedal ved å tenke positivt varer mye lenger!

1 kommentar:

  1. Det er utrolig hvor mye man kan spare på å kutte ut kaffe latten! :P Jeg hadde en gang en liten bok med meg til alle tider hvor jeg skrev opp alt jeg brukte penger på. Jeg trodde jeg ikke brukte så mye, men når man legger sammen alle småbeløpene, blir det fort noen lapper. Og da har man det også svart på hvitt; all dritten man har kjøpt som man egentlig ikke trenger.

    SvarSlett