torsdag 15. desember 2011

Generelt om gamle dyder!

Overhørte en samtale om ungdomsskolens juleball... jeg fikk med en gang noen tanker om "gamle dyder" - og begynte å drodle litt rundt alle synonymene til ordet selvbeherskelse...

Her er kalde fakta fra bokmålsordboka:
Selvbeherskelse el. ~behersking ; det å ikke la sine følelser og lyster løpe av med seg, nøkternhet, måtehold...
Brukt i en setning: "Å vise stor grad av selvbeherskelse er en dyd"...
Noen skoler har gått til det skritt å forby bruk av limousin eller helikopter (!) til skoleballet...
Fakta i "ungdomsskoleverdenen" er at flertallet av elevene nå mener at det er å forvente å ankomme skoleballet i limousin...
Det forventes også at både gutter og jenter handler inn nye, dyre (merke-)klær til anledningen...
Det hender at jentene kjøper flere ballkjoler og legger ut bilder av seg selv iført kjolene på facebook, slik at ingen skal kjøpe maken - og sånn at venninnene kan være med å "stemme på" hvilken kjole hun skal velge å ta på seg på ballet...
Jeg blir kvalm!
Og hva med alle dem som ikke har råd til helikopter, limousin, dress eller ballkjole?
Skal de holde seg hjemme? Eller hva???
Nå må noen sette en stopper for dette hysteriet! Et sted må grensen gå!


Hva med litt nøkternhet, måtehold eller kanskje bare en liten dose selvbeherskelse...?

6 kommentarer:

 1. Modige og tøffe kvinne. Ha en kjekk jul og et godt år i vente. Du er en foregangskvinne som mange enda ikke tørr å kopiere. Resultatet ser du bland de blekblonde Bimboene i ballkjoler. Vi mødre har og et ansvar.-Til å syne dem andre strender enn Costa del Sol! Stå på!
  Mvh T

  SvarSlett
 2. Takk - Ja! Det er vi mødre som må ta ansvar - godt at noen av oss gjør det - vi blir forhåpentlig fler og fler ;) God Jul !

  SvarSlett
 3. Nå for tiden skal det en del til for å bli forundret over menneskers selvopptatthet og utagerende egodyrking men kan ikke annet enn å si meg enig i at dette er en meget kvalm trend. Man kan bare lure på hvor foreldrene til disse ser hen ja men de fleste av dem har jo selv vokst opp i velstand og trygghet og er nok ikke de flinkeste til å spre ideer om måtehold og nøkternhet:b Egentlig er det jo dagens (ungdoms)kultur som er i alt for stor grad styrt av markedskrefter og som ikke bidrar til mer allsidig livsperspektiv enn facebook&forbruk som er problemmet slik jeg ser det..:O og da blir det fort limousiner og helikoptre på juleball..men hva vet jeg?:)

  SvarSlett
 4. ja! Og i tillegg er det også en annen kultur i samme omgang som virkelig får meg til å grøsse: Nå er de i full gang med den amerikanske 50-talls-trenden der jentene må sitte å vente på at en eller annen gutt skal be dem være "deres følge" på festen :P utrolig! Her må jo vi voksne sette ned foten - og melde oss på i debatten på foreldremøtene! Skjerping på alle fronter!!!

  SvarSlett
 5. Haha, det er ikke så mange årene siden mitt skoleball på videregående, og jeg husker godt hvordan alle stresset rundt for å finne den perfekte kjolen. De startet skjønnhetsforberedelsene dagen før med ansiktsmasker og hårkur og manikyr og gudene vet hva, noen skulket tilogmed skolen for å gjøre seg klar. En klok lærer på skolen sa til meg; jeg skjønner det ikke helt, så mye forberedelser og så mye penger som går med - for to timers moro. Så er det over. Hva er poenget? ;)

  SvarSlett
  Svar
  1. Huff, ja - men jeg føler at tiden er overmoden for litt reversering av slike forventninger nå snart... forhåpentligvis ! ;)

   Slett