tirsdag 27. desember 2011

Tilbake til start...

Et av de første innleggene jeg hadde her - for godt over et år siden - handlet om all den plasten og emballasjen vi omgir oss med... Her er det ikke skjedd stort i positiv retning det siste året, dessverre...
Hva er det vi ønsker å overlate til etterkommerne våre... Plasthauger???

I tillegg til at frukt, grønt og andre varer unødvendig er "vrappet" plast brukes store mengder unødvendig emballasje for at pakningene forbrukeren kjøper skal se større ut! Forbrukerrådet har nylig publisert en undersøkelse angående nettopp all denne unødvendige emballasjen - og Gunsteins Instefjord som er fagdirektør for handel hos Forbrukerrådet sier:
- Unødvendig emballasje betyr tusenvis av unødige lastebiler på veiene - pluss enorme mengder søppel.

Så hvorfor er det ikke noen som setter en stopper for galskapen med å sende innpakket luft land og strand rundt?
"Kundenes egen skyld"
- Det går riktig vei med noe, for eksempel er den unødvendige pappesken rundt tannkremtubene nå fjernet, men vi har ikke forsket på dette, sier Eivind Stø som er forskningssjef ved Statens institutt for forbruksforskning (SIFO). Siden SIFO ikke har forsket på dette, henvises Forbrukerrådets spørsmål til Den Norske Emballasjeforening som jobber med problemet.
- Norskproduserte varer inneholder jevnt over mindre luft enn importerte varer, og det jobbes aktivt for å redusere innhold av unødvendig luft i alle ledd, sier Jan Ove Holmen i Den Norske Emballasjeforening. Han mener også at vi kunder har et eget ansvar.
- Kundene foretrekker gjerne de største pakkene når de handler. Dermed kan miljøbevisste produsenter, som fjerner unødig luft, tape kampen om kundenes gunst, mener Holmen som henviser tilDagligvarehandelens Miljøforum. Her mener de emballert luft bidrar til dårligere uteluft og økte kostnader...

Så her har det ikke skjedd noen ting siden jeg skrev om dette for over et år siden, dessverre!

Nå må vi forbrukere si tydelig ifra - og den beste måten å si ifra på er at vi pakker ut varene i butikken - og legger igjen den unødvendige plastikken - gjerne i kassen mens du forteller hvorfor!

Sett igang - og lykke til :)

2 kommentarer:

  1. ...........Ser at etter en helg med matlaging,(fra "grunnen av " )ender opp med en bærepose full av plastembalasje...fortvilende.. Tørr jeg å legge det igjen i butikken .. eller???

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja! Det er litt skummelt, men hvis du tar det av underveis og samler det i handlekurven din for så å vise det til den som sitter i kassa, smiler og forteller hvorfor du ikke vil ta det med deg hjem (og at det egentlig i utgangspunktet ikke var nødvendig...)- så tror jeg vi kan skape litt debatt- og kanskje nye vaner for de som leverer varene! :)Hilsen Siri

      Slett